Hrvatska

STOŽER: Propusnica fizičkim osobama za otoke samo ako je neophodno i neodgodivo

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u srijedu upute o izdavanju propusnica za putovanje na otok u kojem je glavni uvjet da se fizičkoj osobi koja s kopna želi doći na otok propusnica može izdati u slučaju da je njezin dolazak na otok neophodan i neodgodiv.

Taj će zahtjev fizička osoba obrazložiti stožeru civilne zaštite nadležnom za mjesto planiranog odredišta  na otoku, a to su općinski ili gradski stožer civilne zaštite, kaže se u priopćenju na koje je Stožer potakla potreba za ujednačavanjem propusnica za odlazak na otoke za koje je iskazan veliki broj zahtjeva i upita. 

Stožer civilne zaštite nadležan za mjesto planiranog odredišta na otoku dužan je prije izdavanja propusnice fizičkoj osobi ishoditi suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite, kaže se.

Propusnice treba izdavati samo kada je to zaista nužno potrebno, jer je osnovna svrha donošenja odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sprečavanje nekontroliranog kretanja većeg broja ljudi i roba koje može dovesti do daljnjeg širenja epidemije na otocima, objašnjava se.

Također, napominje se da prijevoz osoba na otok bez propusnice izdane sukladno Odluci o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu  i ovoj Uputi, nije dopušten ni jednom vrstom prijevoza.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PROPUSNICE, OTOCI, PANDEMIJA