Hrvatska

Barišić: Nakon iskustva koronavirusa naš život ne može biti isti

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić u uskrsnoj je poruci u utorak istaknuo kako je koronavirus jedan od križeva te da nakon tog iskustva naš život ne može biti isti.

"Pred nama je jedan od križeva: epidemija koronavirusa. Korona znači kruna. Korona-virus znači kruna, bodljikava kruna," istaknuo je nadbiskup  Barišić u poruci dostavljenoj medijima.

U poruci ističe i kako je Krist je na križu bio ponižen, okrunjen trnovom krunom koja je na kraju postala kruna slave.

"Poznata je ona starih Latina: Finis corona opus – Konac djelo krasi. Krist je kralj svim kraljevima, konac i osmišljenje svih križeva. On ih otvara, daje smisao i vodi do konačnog ostvarenja našega života i povijesti. Kristova trnova kruna i križ ljubavi, preobražava sve naše nevolje, križeve i krune u znakove slave. Ta se preobrazba očituje već sada i ovdje u humanosti, solidarnosti i herojstvu liječnika i medicinskog osoblja, radnika i volontera, tolikih vjernika i građana. Vidljiva je u svima onima u kojima je u ovoj tami na djelu Kristovo svjetlo nadahnuća i snaga njegova križa ljubavi", rekao je Barišić.

Nada se, kaže, skoroj normalnosti života, ali nakon ovog iskustva koronavirusa naš život ne može biti isti jer smo "u poteškoćama rasli, sazrijevali i uskrsnuli kao ljudi i vjernici u vjernosti Bogu i ljubavi prema bližnjima".

Istaknuo je i kako smo danas u ovim teškim danima obilježenima zabrinutošću, zatvoreni  u strahu i neizvjesnosti vlastitoga doma, a uskrsnuli Gospodin želi nas potražiti, ući u našu stvarnost, doći k nama zatvorenima u domu, dijeliti s nama križ epidemije, ali iznad svega radost svoga uskrsnuća.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronavirus, marin barišić, crkva