Svijet

RIM: Vatikan pozdravlja oslobađajuću presudu australskom kardinalu Pellu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sveta Stolica je u utorak pozdravila oslobađajuću presudu australskom kardinalu Georgeu Pellu, sve donedavno jednom od najbližih suradnika pape Franje, u pedofilskoj aferi koja je privukla veliku pozornost javnosti.

"Sveta Stolica koja je uvijek imala povjerenja u australsko pravosuđe, pozdravlja jednoglasnu odluku Visokog suda glede kardinala Georgea Pella koja sa njega skida svaku krivnju za zlostavljanje maloljetnika", navodi se u priopćenju Vatikana.

"Kardinal Pell (...) je uvijek tvrdio da je nedužan dok je iščekivao da se utvrdi istina", navodi se u priopćenju.

Papa Franjo je u utorak nešto ranije pozvao na molitvu za one "koji trpe zbog nepravedne osude iz mržnje", ne spominjući kardinala Pella.

"Ovih dana tijekom #Korizme vidjeli smo kako je Isus bio progonjen, kako mu je suđeno iz mržnje, premda je bio nedužan. #MolimoZajedno danas za sve koji trpe zbog nepravedne osude iz mržnje", napisao je Sveti Otac u objavi na Twitteru.

Kardinal (78), bivši rizničar Svete Stolice, osuđen je u ožujku 2019. na šest godina zatvora zbog silovanja i napastovanja dvojice dječaka 1996. i 1997. u katedrali svetog Patrika u Melbourneu, gdje je bio nadbiskup. Australski Vrhovni sud u je presudu u utorak odbacio i kardinala Pella oslobodio krivnje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CRKVA, VATIKA, RIM