Hrvatska

PLENKOVIĆ: Sredstva za mirovine bit će osigurana, bez obzira koliko će trajati kriza

Piše: PolitikaPlus/Hina

Danas je zasjedala zasjeda Vlada. Na dnevnom je redu odluka o preraspodjeli sredstava planiranih u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. godinu. Članovi Vlade dobit će i Informacije o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus, kao i o aktivnostima Stožera civilne zaštite. Na dnevnom redu sjednice su i izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Premijer Andrej Plenković se na početku sjednice osvrnuo na situaciju u domu u Splitu.

"U tijeku je izrada epidemiološkog izvješća jer ima nekoliko zaraženih štićenika Doma u Splitu. Ako budu utvrđeni propusti u provođenju mjera, koje su bile jasne komunicirane, nadležni župan će donijeti odgovarajuće odluke za odgovorne. Očekujem da nadležni ministri još jednom uz već upućene i precizirane upute za poduzimanje mjera u Domovima za starije, Domovima za djecu, za osobae s invaliditetom itd., dodatno podignu svijest o rizicima koronavirua i mogućim opasnostima. Očekujemo danas izvješće, bit ćemo u kontaktu sa županom Bobanom. Ravnatelj bolnice Meštrović obavijestio nas je o skrbi koja se pruža", rekao je premijer.
Više od pola milijuna radnika prijavljeno za mjere Vlade

Nakon uvoda Plenković je počeo govoriti o mjerama koje se poduzimaju u gospodarstvu. Rekao je da se dinamično i jako dobro provode mjere iz prvog paketa:

"Nakon što smo predstavili u Saboru drugi paket gospodarskih mjera, jako se dobro i dinamično provode mjere iz prvog paketa. Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje oko 563.000 radnika je već prijavljeno za mjere koje smo uspostavili, isplaćeno je oko 294.000 zahtjeva ili je spremno za isplatu. Kad je riječ o odgodama, od 92.000 zahtjeva više od 70.000 je riješeno. Svi su brzo i učinkovito reagirali u provedbi.  Što se tiče programa koje nam je odobrila Europska komisija, mogu reći da smo brzo reagirali, a i EK isto", rekao je Plenković.

Osvrćući se na pandemiju koronavirusa rekao je:


"Jučer smo imali sastanak koordinacije za domovinsku sigurnost koja je bitna i u borbi protiv epidemije i saniranju posljedica potresa. U ponedjeljak smo imali videokonfernciju sa znanstvenicima raznih disciplina na temu suzbijanja epidemije koronavirusa. Zasad smo iz njihovog kuta, koji je dovoljno odmaknut od naših aktivnosti i objektivan, polučili dobre rezultate usprkos činjenici da smo uoči Uskrsa dopustili ograničeni rad tržnica te produljili rad dućana do osam. Apeliramo na sugrađane da se pridržavaju propisanih mjera i da se na tržnicama vodi o tome računa, a kupovina u dućanu da se odvija uz mjere kao i dosad.

U državni proračun prikupljena su sredstva za dobrovoljne uplate za sanaciju od potresa i borbu protiv koronavirusa. Ministarstvo financija će redovno izvješćivati javnost o tome. Prikupljeno je više od 10 milijuna kuna za borbu protiv koronavirisa i više od sedam za obnovu od potresa."
Sigurne mirovine

Rekao je da će sredstva za mirovine biti osigurana, bez obzira koliko će trajati kriza:

"Jučer smo izvršili uplate mirovina - 3,1 milijarde kuna kako smo rekli. Koliko god bude trajala kriza, nalazit ćemo sredstva da osiguramo mirovine."

"S obzirom da se nalazimo uoči blagdana Uskrsa, danas je Veliki četvrtak, svima želimo da ove blagdane provedu ugodno, ali i da se ozbiljno pridržavaju mjera da smanjimo rizike kako ne bi došlo do opuštanja i širenja ugroze", zaključio je premijer Andrej Plenković.
Beroš: Potreban dodatni oprez

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus. Kazao je kako na globalnoj razini ima 1,518.719 oboljelih, 88.502 smrtna slučaja i 330.589 dosad izliječenih.

Analiza Hrvatske pokazuje kako je od 13.125 testiranih oboljelo 1.343, što je postotak od 10.11 posto oboljelih.

Pokazao je grafove koji pokazuju rast oboljeljelih u Hrvatskoj te broj oboljelih po spolu i dobi.

Podsjetio je da je jučer posjetio Split i naglasio da je potreban dodatni oprez unatoč tome što nema teže kliničke slike kod zaraženih. Kazao je i kako je posjetio Opću bolnicu Zadar.

Govorio je i o lažnim vijestima za koje smatra da također predstavljaju problem. "Istovremeno ulažemo dodatne napore ukazujući na lažne vijesti i posljedice koje ostavljaju. One mogu ugroziti živote i pojačavaju anksioznost i paniku, stoga pozivam na oprez."

''Svi se pitaju kad će popustiti mjere, ali ključ uspjeha je u našim rukama, osobito je važno pridržavati se mjera i u vrijeme blagdana. Stoga je ovih blagdana više nego ikad bitno ostati doma ne napuštajući nukleus obitelji", rekao je ministar zaključno.
Ovo nisu mjere popuštanja, upute su striktne

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da Stožer civilne zaštite redovito zasjeda već 44 dana. Podsjetio je na jučer donesene dvije mjere o otvaranju tržnica i produljenja rada trgovina u tri dana.

''To nisu mjere opuštanja, popuštanja ili relaksacije. Htjeli smo da ljudi dobiju friške namirnice, ali sve se mora odvijati u skladu sa striktnim uputama'', naglasio je. Najavio je da će pratiti provedbu mjera, a kaže da ima informacija da se na većini mjesta poštuju mjere, a negdje baš i ne. Pripadnici civilne zaštite utvrdit će na terenu jesu li dojave bile točne.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIROVINE, ANDREJ PLENKOVIĆ