Svijet

UKRAJINA: Velik šumski požar u okolici Černobila ne jenja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Više od 400 ukrajinskih vatrogasaca borilo se u ponedjeljak s velikim šumskim požarom oko kontaminirane zone u Černobilu dok vlasti ne pokazuju zabrinutost a promatrači tvrde da se vatra opasno primiče nuklearnoj elektrani.

"Nuklearna elektrana u Černobilu, skladišta radioaktivnog otpada i druge važne infrastrukture na kontaminiranom području nisu ugroženi", rekao je Volodimir Demčuk, visoki dužnosnik ukrajinske službe za izvanredne situacije na videosnimci objavljenoj u ponedjeljak na Facebooku.

Dodao je da je glavna zadaća vatrogasaca lokalizirati požar i ograničiti mu širenje.

Ukrajina se u gašenju požara koji je buknuo 4. travnja a raspiruje ga jak vjetar, koristi helikopterima i kanaderima.

Nevladina organizacija Greenpeace tvrdi da je ovo dosad najveći požar u černobilskoj kontaminiranoj zoni koja se proteže u krugu od 30 km oko elektrane koja danas ne radi.

Pozivajući se na satelitske snimke ta organizacija tvrdi da je vatra tek "oko 1,5 km" udaljena od kupole u kojoj je zatvoren reaktor koji je eksplodirao u havariji u travnju 1986.

Ukrajinske vlasti već nekoliko dana ne iznose procjenu o razmjerima požara.

Sergij Zibcev, ravnatelj Područnog središta za praćenje požara u Istočnoj Europi sa sjedištem u Kijevu koji je povezan s UN-ovim programom, rekao je da je požar "golem" i "nepredvidljiv".

"Na zapadu kontaminirane zone već je zahvatio 20.000 ha, po našoj procjeni", rekao je za France Presse.

Ravnatelj organizacije koja organizira posjete tom području uz vodiča, Jaroslav Jemeljanjenko objavio je na Facebooku da se požar primakao fantomskom gradu Pripjatu koji je evakuiran nakon katastrofe.

Zamjenik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko napisao je pak na Facebooku da su skladišta radioaktivnog otpada "potpuno sigurna".

Ukrajinske vlasti tvrde da požar nije uzrokovao porast radioaktivnosti.

Požar je uzrokovao mladić koji živi blizu te černobilske zone i kojemu prijeti pet godina zatvora zbog "uništavanja raslinja". Dvadesetsedmogodišnjak kaže da je zapalio travu kako bi se "zabavio", prenosi policija.

Jedan od reaktora u černobilskoj elektrani eksplodirao je 26. travnja 1986. i po nekim procjenama kontaminirao je tri četvrtine Europe. Od tada je područje u krugu od 30 km oko elektrane uglavnom napušteno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

UKRAJINA POŽAR, VATRA