Mojbiz

Međunarodno poslovanje nije stalo: Novi hrvatski izvoz u Francusku

Piše: PolitikaPlus

-20 tisuća vreća za pranje kontaminirane odjeće ide u Francusku-

Poslovanje u međunarodnom okružju zahtjevan je zalogaj za tvrtke i u uobičajenim okolnostima, ne samo kada je riječ o velikim projektima nego i o svakodnevnim operativnim i logističkim zadacima koje je potrebno odraditi. Iako se izvoz i otvaranje novih tržišta čine kao nemoguća misija u uvjetima pandemije uzrokovane koronavirusom, taj se scenarij nekima i ostvario. Dnevni operativni poslovi, iako otežano, i dalje idu svojim tijekom.

„Radi se o potpuno novim problemi s kojima se tvrtke obraćaju Komori. Početkom ove godine zagovarali smo ukidanje kvota za uvoz radnika, sada gledamo kako radnici i roba mogu prijeći granicu. No imamo i svijetlih primjera tvrtki koje i u ovoj krizi izvoze i koje trebamo još dodatno ojačati kako bi nakon epidemije bile u mogućnosti dodatno pojačati izvoz, ali i primjera tvrtki koji nam svojim aktivnostima pokazuju i na što se nakon ove krize možemo i preorijentirati u smislu proizvodnje i plasmana u inozemstvo,“ rekao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić.

Tvrtka Gržinčić jedna je od onih koja se susrela s poteškoćama na graničnom prijelazu. Toga dana slovenska policija zatvorila je granicu za teretni promet, a na talijanskoj strani ostale su tri cisterne hrvatskoga prijevoznika koji je prevozio bitumen pod posebnim režimom (zagrijani teret). Nakon kontaktiranja HGK sa slovenskom graničnom policijom, cisterne su ipak propuštene u Hrvatsku. „U suprotnome, nastala bi znatna gospodarska šteta budući da bi se bitumen stvrdnuo“, napominje voditeljica cestovnog prometa Sanja Jurić-Glad.

Končar - Energetski transformatori tvrtka je s velikim međunarodnim ugledom i dosad je izvezla svoje proizvode u više od 90 zemalja u svijetu. No u okolnostima pandemije i uobičajene procedure mogu postati prepreka.

„Prioritet broj jedan nam je omogućiti siguran rad svojih kolegica i kolega u tvornici, nakon čega se brinemo za kontinuitet proizvodnje i isporuku proizvoda za ključne elektroenergetske projekte diljem svijeta. Nažalost, za jedan od takvih projekata zbog mjera proizašlih iz COVID-19 nismo mogli ovjeriti potrebnu dokumentaciju za izvoz u Irak te isporučiti opremu. Nakon HGK-ove intervencije, Veleposlanstvo Republike Irak ipak je pravovremeno ovjerilo sve potrebno za izvoz, te im ovim putem zahvaljujemo na podršci i susretljivosti“, rekao je Branko Tomić, direktor Prodaje.

Kao primjer otvaranja novih tržišta u ovakvim okolnostima, tvrtka Vuplast je u situaciji pandemije prepoznala mogućnost upotrebe svog inovativnog proizvoda – topljivih vreća za pranje kontaminirane odjeće.

„Povezali smo ih s potencijalnim poslovnim partnerima za tržišta za koja su inicijalno bili zainteresirani, točnije EU, uz fokus na Italiju i germansko govorno područje. Dodatno smo putem svojih partnerskih institucija tražili izravan kontakt s potencijalnim korisnicima (bolnice, starački domovi, zdravstvene ustanove) te ih informirali o inovativnom proizvodu“, rekao je potpredsjednik Barbarić.

U tvrtki Vuplast kažu da su razvoj proizvoda započeli još u siječnju, kada nitko nije mogao niti zamisliti da bi se virus mogao toliko proširiti. Prva je narudžba bila 20.000 komada za CHU Poitiers. Ubrzo je došla i druga od CHU Brest. Dobili su i službenu potvrdu iz bolnica u Francuskoj kako su ispunili sva očekivanja kvalitetom i funkcionalnošću, za što će im izdati certifikat kao važnu referencu.

„Trenutno razvijamo poseban proizvod koji će se koristiti u turističkom sektoru nakon što prođe ova pandemija. Javio nam se i Amazon radi distribucije naših proizvoda. Svakako bi nam dodatni vjetar u leđa dala potpora države / fondova iz EU za proširenje proizvodnih kapaciteta, istraživanje i razvoj proizvoda. Trenutno na projektu Biohazard radi više od 20 ljudi, a ta brojka konstantno raste. Vjerujemo kako ćemo na taj način osigurati stabilnost i ne samo očuvanje radnih mjesta nego i dodatna zapošljavanja“, rekao je Ivan Marciuš iz Vuplasta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, tržište izvoz