Događaji

Plenković predstavio ublažene mjere: Vraćaju se gradske i prigradske linije, knjižare, muzeji...

Od 2. svibnja crkve, od 4. svibnja frizeri, a 11. svibnja niži razredi škola i rad međužupnijskih linija...

Piše: PolitikaPlus

Vlada na današnjoj sjednici predstavlja mjere za otključavanje gospodarstva koje će ići postupno u tri faze. Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković

Na početku sjednice Plenković je napomenuo da se jučer i danas obilježava obljetnica prvih višestranačkih izbora.

'Zagreb je još jednom doživio potres i to nekoliko njih. Za sada nije bilo nekih većih šteta, ali s obzirom da je ovo ozbiljnije podrhtavanje tla, treba biti na oprezu. Važno je da potpredsjednik vlade Štromar radi na zakonu koji bi aktivirao aktivnost države koja će biti usmjerena na pomoć svima koji su u potresu doživjeli štete', kazao je Plenković.

Prva točka sjednice Vlade bile su relaksacije mjera, na kojima je Vlada, rekao je Plenković, radila zadnjih dana. Podsjetio je da je prije malo manje od dva mjeseca zabilježen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i da velika većina država svijeta živi pod strogim mjerama. 'do kraja idućeg tjedna broj mrtvih Amerikanaca mogao bi premašiti broj poginulih u Vijetnamskom ratu', kazao je.

Tri su faze mjera popuštanja

Prva fazau ponedjeljak 27. travnja: Omogućit će se rad djelatnosti trgovine osim unutar trgovačkih centara. Omogućit će se nastavak rada uslužnim djelatnostima osim gdje je bliski kontakt. Uvode se javne gradske i prigradske linije, rad knjižnica muzeja, knjižara, Omogućuju se treninzi sportaša u najvišem rangu natjecanja. Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

Druga faza kreće 4. svibnja kada počinje rad javnih zdravstvenih sustava u ponom opsegu, ali i privatnih zdravstvenih sustava koji se drže epidemioloških mjera. Otvarat će se i pedikeri, kozmetičari, brijači, frizeri, postolari... ali sve uz posebne mjere.

Treća faza predviđena je za 11. svibnja,  tada će se omogućiti rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda, te rad s djecom s teškoćama. Omogućit će se rad laboratorijsklih skupina, a uvodi se i rad međužupnijskih linija i avioprijevoza u domaćem zračnom prostoru. Omogućit će se rad nacionalnih parkova, ali i nekih ugostiteljskih objekata na otvorenom.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vlada, mjere, koronavirus, andrej plenković