Mojbiz

DONACIJE: Najviše donirali bankari i telekomi, velikodušni i hotelijeri

Više od 50 milijuna kuna donirano za zdravstvo i obnovu Zagreba, najviše dali Adris Grupa, PBZ, HEP i HT

Piše: PolitikaPlus

Zbrajajući ukupan volumen donacija koje su hrvatske tvrtke izdvojile za pomoć u borbi protiv koronavirusa i sanaciju štete od zagrebačkog potresa dolazi se do brojke veće od 50 milijuna kuna -  a to su samo u medijima objavljene donacije većih tvrtki.

Mi kao ljudi inače nismo jako dobri u poimanju jako velikih brojeva, pa pokušajmo sami sebi malo približiti taj iznos - prosječan hrvatski radnik s prosječnom plaćom trebao bi raditi 630 godina da zaradi 50 milijuna kuna. Za taj novac mogao se kupiti jedan kvalitetan poslovni mlažnjak ili cijela flota poslovnih helikoptera za čelnike najvećih hrvatskih kompanija. Umjesto toga, novac, hrana, zaštitne maske i drugi esencijalni proizvodi sada odlaze onima kojima je najpotrebnije.

Zanimljivo je vidjeti raspored donacija prema industrijama. Možda i očekivano, iz bankarskog i financijskog sektora dolaze značajne donacije. Najjači donator među bankama je Privredna banka Zagreb, s 4,9 milijuna kuna izdvojenih za borbu protiv koronavirusa i sanaciju štete od potresa, raspodijeljenih između Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, drugih zagrebačkih bolnica te Opće bolnice Pula. PBZ je na razini grupe inače dugogodišnji donator upravo zdravstva, gdje redovito u skladu s potrebama ustanova doniraju skupocjene uređaje za liječenje i dijagnostiku.

Značajne donacije dale su OTP banka - 2,9 milijuna kuna, Zagrebačka banka i Erste banka - po 1,3 milijuna kuna, Raffeisen banka - 525 tisuća kuna te Addiko banka - 200 tisuća kuna. U kategoriju banaka i financija treba ubrojiti i društva koja upravljaju obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, koja su izdvojila pola milijuna kuna za KBC Zagreb.

Jak sektor prema donacijama su i telekomunikacije - tri vodeća telekoma, Hrvatski telekom, A1 i Tele2, donirali su ukupno 8,9 milijuna kuna.

Značajna sredstva izdvojili su i u sektoru energetike, gdje je Hrvatska elektroprivreda izdvajanjem iz plaća radnika, menadžmenta i uprave prikupila 5,2 milijuna kuna, Janaf je donirao ukupno 2 milijuna kuna vrijedan novac i opremu zdravstvenim ustanovama, Ina je izdvojila milijun i pol kuna, a Prvo plinarsko društvo kupilo je sedam respiratora za KBC Zagreb.

Kao primjer za sebe treba promatrati Adris Grupu, u sklopu koje posluju kompanije iz različitih sektora, a koja je donirala ukupno pet milijuna kuna. Adris Grupa inače je predvodnik hrvatske korporativne filantropije i ne čudi da njihova donacija čini oko 10 posto ukupno donirane mase sredstava u aktualnoj krizi. U sklopu Adris Grupe posluje Maistra, koja nije jedina kompanija iz turističkog sektora koja je pokazala svoju velikodušnost osiguravajući sredstva i smještaj za liječnike uključene u borbu protiv koronavirusa. Konkurentska Plava Laguna osigurala je 178 tisuća kuna za opremu potrebnu Općoj bolnici Pula, a Valamar je donirao namirnice Crvenom križu i pučkim kuhinjama te također osigurao smještaj zdravstvenim radnicima. Uprava i menadžment ACI-ja donirat će svoje plaće za mjesec ožujak.

Hvalevrijedan primjer iz nevladinog sektora predstavlja Zaklada Ana Rukavina, koja je, iako i sama u potrebi za donacijama, utrošila 331 tisuću kuna na kupnju mobilnog ultrazvučnog aparata za Kliniku dr. Fran Mihaljević.

U sektoru trgovine, Fortenova grupa donirala je 2 milijuna kuna vrijedne zaštitne maske ravnateljstvu Civilne zaštite, Ikea je donirala 1,5 milijuna kuna hrvatskom zdravstvenom sustavu, a Kaufland i Lidl su u zajedničkoj donaciji izdvojili milijun kuna.

Prehrambeni sektor predvodi Podravka lijepim činom solidarnosti, donacijom od 900 tisuća kuna prikupljenom iz plaća Uprave i menadžmenta. Mljekari Dukat i Meggle doniraju svoje proizvode potrebitima, a Franck je osigurao uvijek dobrodošlu, 300 tisuća kuna vrijednu, donaciju kave, čaja i samouslužnih aparata.

Na ovakvu smotru dobročinstva i društvene odgovornosti hrvatskih kompanija teško je dodatno nešto prokomentirati, osim poželjeti da se nastavi i nakon korona krize, a dok ona još traje, nadati se da će se u donacije uključiti svi oni koji imaju mogućnosti, a do sada to nisu učinili.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DONACIJE, POTRES, KORONAVIRS, GRAD ZAGREB, TVRTKE