Sport

NOGOMET: UEFA od nacionalnih saveza traži izjašnjavanje o nastavku prvenstava do 25. svibnja

Piše: PolitikaPlus/Hina

UEFA je europskim nogometnim ligama dala rok do 25. svibnja da je izvijeste o svojim planovima za nastavak svojih nacionalnih prvenstava.

Nogometna su prvenstva prekinuta u svim većim europskim nacionalnim ligama i još nigdje nisu nastavljena zbog pandemije koronavirusa. No UEFA želi početi planirati europska nogometna natjecanja za sljedeću sezonu.

U pismu upućenom na adrese 55 federacija članica UEFA-e, predsjednik europskog krovnog nogometnog saveza Aleksander Čeferin je napisao da svaka liga koja se odluči na otkazivanje sezone mora sastaviti listu klubova koji su se kvalificirali u europska klupska natjecanja i to do 25. svibnja.

"Nacionalni savezi i/ili lige trebaju biti u poziciji da UEFA-u obavijeste do 25. svibnja 2020. planiraju li i kada nastaviti nacionalna prvenstva s datumom ponovnog početka i formatom natjecanja", stoji u Čeferinovom pismu.

"U slučaju da se donese odluka prema kojoj se nacinalno prvenstvo otkazuje zbog legitimnih razloga,  UEFA će tražiti od nacionalnih saveza da do 25. svibnja objasne posebne okolnosti koje su uzrok takvog otkazivanja te da odaberu klubove za UEFA-ina klupska natjecanja u sezoni  2020./21. na temelju sportskih zasluga ostvarenih u domaćem natjecanju u sezoni 2019./20.", dodaje Čeferin u svom pismu.

Sport je u svijetu u potpunoj blokadi zbog pandemje koronavirusa, a Euro 2020 je odgođen za iduću godinu s obzirom da su prekinta sva nacionalna i međunarodna natjecanja i utakmice.

UEFA je jasno dala do znanja da želi da njene članice da završe svoja prvenstva, a ne da ih otkažu. Također se nada da će uspjeti završiti Ligu prvaka i Europksu ligu.

I dok su se njemačka Bundesliga, talijanska Serie A i engleska Premier League izjasnile da žele završiti svoja prvenstva, nizozemska Eredivisie je u petak objavila da otkazuje sezonu i da neće proglasiti prvaka, i da ni jedan klub neće ispasti u drugu ligu što su oštr kritizirali neki nizozemski klubovi pogođeni ovakvom odlukom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOGOMET, UEFA