Mojbiz

Na stranicama HZZ-a: Objavljeno tko je dobio i koliko državnih potpora za spas radnih mjesta

Piše: PolitikaPlus

Milijardu i 550 milijuna kuna potpora za poduzetnike primilo je skoro 84.000 poslodavaca za skoro 485.000 radnika, rekao je premijer Andrej Plenković u srijedu. 'Vlada je reagirala brzo i izdašno da poslodavci imaju sredstva u iznosu minimalne plaće. Ta mjera je bila brza. Unutar 10 dana od zaprimanja zahtjeva je bila realizirana i bila je potpuno transparentna', rekao je Plenković.

HZZ i Porezna uprava će voditi računa da ne bude nikakvih zlouporaba, a Ministarstvo će u suradnji s HZZ-om sigurno djelovati brzo i učinkovito i za travanj, s time da će iznos za travanj biti četiri tisuće kuna, rekao je Plenković. Na Plenkovića se nadovezao ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

"Objavom o tome što smo učinili za ožujak, Vlada je vrlo jasno i vrlo rano iskazala želju i solidarnost za očuvanje radnih mjesta. Za očuvanje radnih mjesta smo iskoristili upravo tu mjeru za potpore. Znatnijeg povećanja nezaposlenosti u odnosu na druge zemlje nismo imali. Što se tiče same mjere za mjesec ožujak, radilo se o potpori od 3250 kuna plus pripadajući doprinosi. Za mjesec travanj i svibanj ta mjera iznosi 4000 kuna po očuvanom radnom mjestu", kazao je Aladrović, a javlja N1 Televizija.

'Ono za što smo se odlučili i što je naša obveza prema građanima je imati javno dostupne podatke o svima onima koji koriste potporu. Želimo poslati snažnu poruku da cijeli ovaj proces borbe s koronavirusom iz ekonomskog i financijskog aspekta vodimo maksimalno transparentno. Kada krenu potpore za travanj i svibanj, također ćemo nadomjestiti s novim podacima. Još jednom ću naglasiti da ćemo kontinuirano u sljedećem razdoblju provoditi kontrolu trošenja javnog novca, kontrolu trošenja potpora i kontrolu korištenja subvencija koje smo isplatili. Ovdje moramo jamčiti hrvatskim građanima da će potpore imati smisao. Još jednom naglašavam da smo u kontaktu sa svim socijalnim partnerima i ukoliko bude potrebe dotjerivat ćemo ove mjere i dotjerivat ćemo ove potpore', ističe ministar.

Popis korisnika mjera HZZ-a možete pronaći OVDJE.

Statistiku o isplaćenim mjerama za ožujak možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plaće, radnici, potpore, novac