Sport

FRANCUSKA: PSG proglašen prvakom, liga izgubila 110 milijuna eura od TV prava

Piše: PolitikaPlus/Hina

Nogometaši PSG-a proglašeni su prvacima, a natjecanje u francuskoj Prvoj i Drugoj ligi je prekinuto odlukom vodstva Profesionalne nogometne lige (LFP), priopćili su u četvrtak iz ove organizacije. 

Tako je PSG administrativnom odlukom treću godinu zaredom, a ukupno deveti put u povijesti osvojio naslov francuskog prvaka. U trenutku prekida prvenstva Parižani su imali 12 bodova prednosti, uz utakmicu manje, od drugoplasiranog Marseillea. Spomenuti dvojac će predstavljati Francusku u sljedećem izdanju Lige prvaka, a to može izboriti i trećeplasirani Rennes kroz kvalifikacije.

Najveći gubitnik ovakvog raspleta je Lyon, koji je nakon više od dvadeset godina ostao bez nastupa u nekom od europskih klupskih natjecanja pod ingerencijom UEFA-e. U Europsku ligu su se plasirali Lille i Reims, a Nice će u kvalifikacije. 

Prvoligaško društvo će napustiti Toulouse i Amiens, a promovirani su prvak Druge lige Lorient (54 boda) i drugoplasirani Lens (53). Potonja odluka bi mogla pokrenuti i nekoliko sudskih tužbi, jer je u trenutku prekida na ljestvici Druge lige najboljih pet klubova bilo unutar samo četiri boda. Zakinuti su ostali Ajaccio (52), Trojes (51) i Clermont (50).

Odluka o prekidu natjecanja u Prvoj i Drugoj nogometnoj ligi izravna je posljedica odluke francuskih vlasti da nema velikih sportskih natjecanja do rujna, a nogomet je posebno apostrofiran. Tom odlukom nisu pogođeni samo navijači koji su ostali bez zabave, kao ni klubovi koji su ostali bez prilike boriti se za mjesta u europskim klupskim natjecanjima, već i LFP koji je izgubio 110 milijuna eura od televizijskih prava. Naime, odluka o prekidu natjecanja nagnala je TV kuću Canal Plus na raskid ugovora s LFP-om prije nego što su uplatili 110 milijuna eura za preostali dio prava na prijenose utakmica Prve lige, koja su kupili zajedno s BeIn Sportom za četverogodišnje razdoblje od 2016. do 2020. Ukupna vrijednost ugovora je bila 762 milijuna eura, prenosi francuski sportski dnevnik L'Equipe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NOGOMET, FRANCUSKA, PSG