Mojbiz

PETROV: Zakonom omogućiti neradnu nedjelju, radnici nisu adekvatno plaćeni

Piše: PolitikaPlus/Hina

Predsjednik Mosta Božo Petrov u petak je najavio da će njegova stranka sljedeći tjedan u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o neradnoj nedjelji, ističući da poslodavci nisu adekvatno plaćali radnike koji su bili prisiljeni raditi nedjeljom.

“Most je cijelo vrijeme smatrao i zagovarao stav da radnici nedjeljom mogu raditi ako to žele i izaberu, ali za to moraju biti posebno plaćeni. No, u praksi bi se to uglavnom izigralo, nije se poštivalo, trgovački lanci radili su punom parom, radnici su bili prisiljeni raditi i nisu za to bili adekvatno plaćeni", poručio je Petrov..

Stoga, dodao je na konferenciji za novinare, u Mostu smatraju da zakonom treba obvezati poslodavce da radnicima omoguće da jedan dan u tjednu budu sa svojim obiteljima.

Po njegovu mišljenju, to treba biti nedjelja jer je to dan u kojem su i djeca kod kuće pa cijela obitelj može biti na okupu.

Iznimka samo za prodavaonice koje omogućuju normalno funkcioniranje

Naveo je da prodavaonice u dane blagdana i nedjeljom u pravilu ne bi radile, a iznimke na koje se može pristati u odnosu na ovu zabranu su samo one koje omogućuju održavanje normalnog životnog i društvenog funkcioniranja.

“Brojne zemlje imaju neradnu nedjelju u svom zakonu i njihovo gospodarstvo nije time na gubitku nego je, dapače, daleko jače od našeg”, ustvrdio je Petrov.

Kazao je kako u Mostu imaju izuzetno puno pozitivnih reakcija građana na prijedlog zakona o neradnoj nedjelji jer ljudi, naglasio je, itekako žele taj jedan neradni dan u tjednu kada bi bili na okupu jer je obitelj važna, a funkcionalna obitelj doprinosi i boljem društvu.

Poslodavce, gospodarstvenike, građane i sve zainteresirane pozvao je da se uključe u javno savjetovanje i konkretnim prijedlozima pomognu javnoj raspravi o Mostovu zakonu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BOŽO PETROV, MOST