Damir Gašparović

Ili mi ili oni: Oni nikada neće biti MI. Jer mi moramo radit!

Njima je svaka kriza nova šansa da se mazne još poneka kuna...

Piše: Damir Gašparović

Ili mi ili oni čuvena je politička platforma koju su udruženim snagama u hrvatsku politiku uveli Zoran Milanović i Tomislav Karamarko. Ili mi ili oni politička je platforma podjela na kojoj vječno na političkoj sceni ostaju dvije najveće političke stranke i na taj način čuvaju svoje privilegije i privilegije svojih ekonomskih elita koje su iznjedrile i s kojima idu zajedno ruku pod ruku. Jer čim u narodu počne razmišljanje o nužnosti promjena jača njihova lijevo-desna retorika, vade se ustaše i partizani, stavljaju se petokrake i zastave s grbom na kojem je prvo bijelo polje i počinje nesmiljena bitka za pobjedu u ratu koji je završio prije sedamdeset pet godina.

U toj i takvoj bitci oni zauvijek ostaju pobjednici. Narod se dijeli, ulazi u verbalni sukob braneći neke imaginarne „svoje“  a protiv „njihovih“. I na taj način osigurava vječnu vlast SDP-u i HDZ-u i zaštićuje  od progona njiihove majstore privatizacije, njihove financijere, njihove župane, načelnike i gradonačelnike, njihove managere i guvernere. I u toj njihovoj podjeli „ili mi ili oni“, mi smo one ovce a oni su oni koji zajedno ispijaju kave po saborima i smiju nam se u lice.

MI ili oni..

Prava podjela na MI ili ONI bit će tek kada ljudi shvate da su oni, naša čuvena politička elita tek dvije strane istog novčića. I kako god novčić padne kada ga na tzv.  „izborima“  bacite u zrak, on će uvijek pasti na njihovu stranu.

Oni nikada neće pokrenuti nikakve promjene. Jer svaka ozbiljna i suštinska promjena znači da će njima biti lošije a NAMA bolje. A to je zadnje što oni mogu dopustiti. Oni nikada neće pokrenuti ozbiljnu istragu gdje je završio novac izvučen iz tvrtki u privatizaciji, gdje je završio novac za obranu, gdje je završio novac od prodaje stotina tisuća društvenih stanova i tako redom.

Oni nikada neće ukinuti stotine nepotrebnih agencija, općina, upravnih i nadzornih odbora, gradova koji to po nijedno kriteriju nisu jer im je to potrebno za njihove stranačke vojske. Oni nikada neće u prvi plan gurnuti struku u bilo kojem području ( iako ona u Hrvatskoj itekako postoji! ) jer će struka pokazati da ne trebate te bandoglave polupismene egoiste koji vas tek znaju zaslijepiti latinskim poslovicama i/ili olajavanjem svojih političkih „protivnika“.

Oni nikada neće biti MI. Jer mi moramo raditi, mi moramo popunjavati rupe u proračunima, mi moramo poštovati sustav, državu, mjere.. to je samo za nas predviđeno. Mi se moramo snalaziti kako preživjeti krizu za krizom, oni ne moraju. Njima je svaka kriza nova šansa da se mazne još poneka kuna, da se kupi još poneki autić, ili kućica s bazenom. Oni nikada neće  pokrenuti promjene jer promjene mogu koristiti samo nama. A za to po njima, ovaj svijet ne postoji.

Zato, kada uskoro raspišu „izbore“, četverostruko otvorite oči. I slušajte što vam govore, s razumijevanjem.  Shvatite da ako želite dobro sebi i svojoj djeci, i ako želite ozbiljne promjene  i bolji život dobro procjenjujte tko to predstavlja nas. I tko vam uistinu želi pomoći. ONI to sigurno nisu. Ni SDP, ni HDZ niti njihovi, već trideset godina isti sateliti. Oni još uvijek misle da se budžet puni iz proračuna,  da vaši djedovi i bake mogu živjeti od 2000 kuna prosječne mirovine i vi sa nekoliko tisuća kuna prosječne plaće. Opravdano misle, jer nas uvijek navuku na njihove lažne priče. I lažne podjele.

I još jednom ću na kraju citirati čuvenu rečenicu čuvenog genrala – Rat je gotov, okrenimo se budućnosti! Našoj budućnosti, budućnosti naše djece i nas samih jer sve drugo tek je njihova budućnost...

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

damir gašparović, ekonomija, podjele, hrvatska, stranke, politika