Svijet

SAD: Trump poziva na otvaranje gospodarstva, i po cijenu pogoršanja situacije

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u srijedu na otvaranje gospodarstva, premda bi to moglo još više pogoršati širenje koronavirusa u Sjedinjenim Državama.

"Ne kažem da je sve savršeno. (...) Hoće li  neki biti teško pogođeni? Hoće. Ali moramo otvoriti zemlju i to brzo", rekao je američki predsjednik prilikom posjeta tvornici Honeywell koja proizvodi zaštitne maske u Phoenixu u Arizoni.

Prije toga je u izjavi za ABC News bio još jasniji. Na pitanje misli li da će zbog ponovnog otvaranja ekonomije biti izgubljenih života, odgovorio je da je "moguće da se to dogodi, jer nećemo više biti zatvoreni u domove".

Premda bi Sjedinjenje Države ubrzo mogle prijeći 70 tisuća umrlih od koronavirusa i do lipnja doseći 100 tisuća, Bijela kuća već nekoliko dana šalje poruku o ublažavanju mjera.

Dokaz tome je i izjava potpredsjednika Mikea Pencea koji je rekao da bi radna skupina Bijele kuće za rješavanje krize izazvane Covidom 19, koju on vodi, uskoro mogla biti raspuštena.

Ustvrdivši da su Amerikanci "ratnici", Donald Trump je rekao da su spremni za "novu fazu bitke", a glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany objasnila je da će liječnici ostati uključeni u proces donošenja odluka.

Prilikom Trumpova posjeta tvornici zaštitnih maski, masku su nosili svi osim predsjednika. 

Rasprostranjenost virusa u SAD-u je različita. U prvim velikim žarištima New Yorku i New Jerseyu, broj zaraženih pada, dok se u Teksasu, Illinoisu i području Washingtona broj novih slučajeva zaraze povećava. U Kaliforniji i na Floridi stagnira.

Kalifornija, prva američka država koja je proglasila karantenu radi sprječavanja širenja koronavirusa, počet će ublažavati neke mjere potkraj tjedna te će se otvoriti neke prodavaonice.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

donald trump, sad