Mojbiz

STIGLE NOVE PRIJAVE: Državnu pomoć za plaće dobit će 600 tisuća radnika

Piše: PolitikaPlus

Državnu pomoć za plaće dobit će 600 tisuća radnika, piše u četvrtak Večernji list, navodeći da travanjske potpore tvrtkama iznose čak 2,5 milijardi kuna.

Sada je već jasno da će država za potpore poslodavcima namijenjene očuvanju radnih mjesta potrošiti ukupno između sedam i 7,5 milijardi kuna, navodi dnevnik.

Sudeći prema broju zahtjeva koji su za travanj stigli na adresu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ovaj će mjesec 4000 kuna državne potpore biti isplaćeno za najmanje 595 tisuća radnika, što je povećanje u odnosu na ožujak za oko 90 tisuća.

Usporedni podaci govore da su državne mjere ostvarile cilj – u ovome trenutku imamo 25 tisuća manje zaposlenih nego početkom lanjskog svibnja, što je, s obzirom na razmjere blokade kojoj je izloženo gospodarstvo, relativno povoljan podatak.

Pomoć države planira se za još dva mjeseca (travanj i svibanj), a danas je posljednji dan u kojemu se primaju prijave koje podnose nove tvrtke i poslodavci koji su tek u travnju zabilježili pad prihoda veći od 20 posto.

Tvrtke koje se već nalaze na listi iz ožujka ne moraju obnavljati zahtjev, ali su dužne priložiti dopunu. Prve provjere koje je provodila porezna uprava upućivale su na to da je svaka četvrta tvrtka smanjivala plaće u odnosu na prethodni mjesec.

U ovom trenutku Hrvatska ima 25.000 zaposlenih manje nego što ih je bilo početkom svibnja 2019. godine te ukupan broj osiguranika iznosi milijun i 520 tisuća osoba. S obzirom na razmjere blokade, smanjenje od samo 25.000 na godišnjoj razini može se smatrati povoljnim.

Za takve brojke najzaslužnija je država koja je podmetnula leđa te je dosad poslodavcima proslijedila 1,6 milijardi kuna za isplatu minimalne plaće za ožujak za pola milijuna (500.070) zaposlenih u privatnom sektoru

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

POMOĆ DRŽAVE, RADNICI, POSAO, VLADA RH