Sport

SLAVONSKI BROD: EP u kajak-kanu maratonu 2023. godine u Slavonskom Brodu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Europska kajakaška federacija donijela je odluku o održavanju Europskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2023. godine u Slavonskom Brodu.

Domaćinstvo prvenstva u petak potvrdili su gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza Marko Čurković, Marko Lipovac, predsjednik Kajak-kanu kluba Olimpik i inicijator ovog sportskog projekta, te Branko Lovrić, tajnik Europske kajakaške federacije i glavni tajnik Hrvatskog kajakaškog saveza.
 
"Izuzetno smo ponosni jer domaćinstvo smo dobili iza velikih gradova kao što su Budimpešta i Moskva. Ovo je veliki događaj i za grad i za sportaše i za Hrvatsku. Velika zahvala i Marku Lipovcu koji je bio inicijator da budemo domaćini. Ovo je kruna za najtrofejniji sport Grada i Brodsko-posavske županije", rekao je gradonačelnik Duspara.
 
Inicijativa domaćina iz Kajak-kanu kluba Olimpic je da se natjecanje održi u srpnju na rijeci Savi, Start, cilj i najatraktivniji dio utrke trčanje s kanuima odvijat će se na  Savi u samom centru grada.
 
"Natjecanje će trajati sedam dana i bit će najveće do sada održano u Slavonskom Brodu. Očekujemo dolazak predstavnika iz 30 država, oko 500 sportaša. Pred nama je veliko natjecanje koje će biti od velike koristi za grad i cijelo društvo",  rekao je Marko Lipovac, predsjednik Kajak-kanu kluba  Olimpik.
 
Od  prve inicijative do odluke o domaćinstvu europskog prvenstva u Slavonskom Brodu prošlo je oko godinu dana. Entuzijazam Brođana  i uvjeti koje  imaju, staza na Savi u centru grada i novi kajakaški dom bili su signal i Hrvatskom kajakaškom savezu da je Slavonski Brod spreman za domaćinstvo velikog natjecanja.
 
Predsjednik saveza Marko Čurković ističe da je do prvenstva još tri godine, ali da je i posla puno te se nada da će sve biti odrađeno na vrijeme. Ćurković je najavio i domaćinstvo Hrvatske za Svjetsko-prvenstvo u kajak kanu maratonu 2024. godine u Metkoviću te potvrdio otkazivanje dvaju europskih prvenstava u Zagrebu zbog nepripremljenosti staze na Jarunskom jezeru.
 
Branko Lovrić, tajnik Europske kajakaške federacije i glavni tajnik Hrvatskog kajakaškog saveza kaže kako je  Savez iskoristio svaku priliku da čelnicima Europske kajakaške federacije pokažu Slavonski Brod  i njegove mogućnosti, te da su ostali oduševljeni uvjetima logistike, a Kajakaški dom ocjenili kao jedan od najljepših na svijetu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slavonski brod, sport, kajak kanu