Svijet

Trump zaprijetio WHO -u: Imaju rok od 30 dana. Oni su marioneta Kine

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u ponedjeljak da će trajno zaustaviti financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) ne učini li ona tijekom 30 dana određena poboljšanja, te da će razmotriti daljnje članstvo Sjedinjenih Država u to tijelu.

Trump je u travnju privremeno zaustavio američke doprinose WHO-u optužujući organizaciju da promiče kineske "dezinformacije" kada je u pitanju izbijanje zaraze koronavirusom, iako su dužnosnici WHO-a zanijekali te optužbe, a Kina objavila da je bila otvorena i transparentna.

"Ne učini li WHO u idućih 30 dana značajna temeljita poboljšanja učinit ću svoj privremeni prekid američkog financiranja trajnim i razmotriti naše članstvo", kazao je Trump u pismu čelniku Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu objavljenom na Twitteru.

Ranije tijekom dana Trump je izjavio da je WHO "napravila veoma žalostan posao" u upravljanju koronakrizom te da će odluku o daljnjem američkom ponašanju donijeti vrlo skoro.

U pismu američki predsjednik kaže da je jedini put prema naprijed kojim ovo tijelo može krenuti da pokaže potpunu neovisnost prema Kini, navevši da je njegova administracija već počela razgovarati o reformama s čelnikom WHO-a.

U ponedjeljak je Svjetska zdravstvena organizacija priopćila da će neovisno razmatranje globalnog odgovora na koronavirus  započeti čim prije bude moguće te da je dobila potporu i zalog velike financijske uplate od Kine, koja se nalazi pod posebnom lupom kao izvorište pandemije.

WHO kao "kineska marioneta"

Nešto ranije tijekom dana američki predsjednik optužio je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da je "kineska marioneta", ponovivši svoje kritike na račun WHO vezano uz upravljanje koronakrizom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

donald trump, sad, kina