Tvrtke

SPAJANJE: Spajaju se ARZ i HAC, ukida se mostarina za Krčki most

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb, dvije državne tvrtke koje upravljaju s 1112 kilometara autocesta, spojit će se u jednu tvrtku, a odluka o tome trebala bi biti donesena na sjednici Vlade ovaj ili idući tjedan, piše u utorak Večernji list.

A tim spajanjem će se, kako dnevnik doznaje u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, ukinuti i naplata prolaza preko Krčkog mosta kojim trenutačno upravlja ARZ.

Mostarina bi se ukinula kad se provede spajanje HAC-a i ARZ-a, odnosno za četiri ili pet mjeseci, no besplatan prijelaz preko Krčkog mosta za sve moguć je i ranije, i to od 15. lipnja.

A to ranije ukidanje mostarine se razmatra, kažu upućeni, zbog pandemije koronavirusa i time slabijih rezultata u turizmu koje će Hrvatska imati ove godine pa bi ukidanje naplate za prelazak Krčkog mosta bila jedna od mjera za privlačenje što više gostiju na Krk.

U Ministarstvu uvjeravaju da odluka o spajanju HAC-a i ARZ-a i ukidanju mostarine nije predizborna i da već godinu i pol traže model kako bi se mogla ukinuti jedina naplata mostarine u Hrvatskoj.

Vlada i resorni ministar Oleg Butković, u čijoj je izbornoj jedinici Krčki most, bili su pod posebnim pritiskom da ukinu mostarinu nakon što su ukinuli naplatu prolaza kroz tunel Sveti Ilija. Spajanje HAC-a i ARZ-a tako je, kažu u Ministarstvu, jedini model koji omogućuje ukidanje mostarine

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CESTE, HAC, ARZ