Zagreb

MGZ: Raznovrstan program uz Dan grada Zagreba i njegovih branitelja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Muzej grada Zagreba (MGZ) pripremio je za ovaj vikend bogat i raznovrstan program kojim će, u subotu na Dan državnosti, obilježiti i Dan branitelja grada Zagreba, u nedjelju Dan grada Zagreba, a svoje muzejske prostore besplatno će otvoriti posjetiteljima.

Tako će, na Dan branitelja grada Zagreba, u subotu za posjetitelje biti otvoren Memorijalni centar raketiranja Zagreba 1991./1995. u Ulica Frana Petrića 4/I od 10 do 17 sati, a stručno vodstvo bit će u 11, 13 i 15 sati.

Na Dan grada Zagreba, u nedjelju 31. svibnja, MGZ će sniziti cijene svih svojih publikacija, a svaki deseti posjetitelj na dar će dobiti jedan od muzejskih kataloga, priopćio je u petak MGZ.

Od 11 do 12 sati posjetitelji će uživati u koncertu sastava "Zagrebački cinkuši" i zagrebačkim evergreenima poput hitova Dobro mi došel prijatel, Golubovi, Ja ljubim, Suze liju plave oči, Zagreb, Zagreb…

Podsjeća se da je MGZ, nakon pandemije i potresa, otvorio i prigodnu izložbenu instalaciju naslovljenu "Muzejski život u doba pandemije i potresa" kako bi posjetitelje upoznali s djelovanjem muzeja u to vrijeme. Središnji eksponat na izložbi su novopronađeni ulomci nadgrobne ploče zagrebačkoga biskupa Luke Baratina koji je biskupiju vodio od 1500. do 1510.

U 10 i u 12,30 sati bit će organizirano tematsko vodstvu o simbolima našega grada, kao i kreativna radionica za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi "Simboli grada Zagreba" na kojoj će saznati priču o gradonačelnikovom lancu iz 19. stoljeća, a sami izraditi svoj svečani lanac gradonačelnika u tehnici kolaža. Sudjelovanje na radionici je besplatno, a zbog ograničenoga broja mjesta treba se najaviti pedagoginji Mariji Sabolić pomoću e-pošte na adresu: [email protected] ili putem telefona 01/ 4851 361.

U povodu Dana grada Zagreba MGZ je pripremio i online izdanje slikovnice "Krtica Talpa istražuje Muzej grada Zagreba", s dodanom audio komponentom, kako bi i slijepa i slabovidna djeca mogla uživati u istraživanju Muzeja u društvu krtice Talpe..

Kako je istaknuto, stvarajući ovu slikovnicu, autorica Vesna Leiner, muzejska savjetnica pedagoginja, imala je na umu uvažavanje različitosti i temeljne postavke naznačene u Konvenciji o pravima djeteta. Slikovnica je pisana svima razumljivim jezikom i odlikuje ju uvažavanje različitosti i potreba drugih, stvaranje prijateljstava s "djevojčicama i dječacima koji slabo vide ili uopće ne vide, ili se ne mogu kretati bez invalidskih kolica".  

Djeca kroz slikovnicu upoznaju Muzej grada Zagreba istražujući u društvu Talpe, krtice čija slabovidnost nije ograničavajuća, nego poticajna. Talpa djecu upoznaje s načinima i mogućnostima prilagođenoga kretanja kroz Muzej, ističući pritom važnost učenja čitanjem (Brailleovim pismom), dodirivanjem i istraživanjem. Družeći se s Talpom, djeca će upoznati, među ostalim, Zlatnu bulu Bele IV., grb grada Zagreba iz 1492., povijest zagrebačke katedrale, profesora Baltazara, izumitelja Slavoljuba Penkalu, Hrvatsko narodno kazalište, reljefni crtež bana Josipa Jelačića i Markovu crkvu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mgz