Hrvatska

HITNA SLUŽI ZA HITNE SLUČAJEVE: HLK reagirao na optužbe glumice Mie Begović

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatska liječnička komora reagirala je u subotu na optužbe glumice Mie Begović iznesene u javnosti te izvijestila da je, prema preliminarnim informacijama, pacijentici u KBC-u Sestre milosrdnice pružena odgovarajuća hitna medicinska skrb u skladu sa svim pravilima struke.

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je na odgovornost u javnom komuniciranju i iznošenju u javnosti osobnih podataka liječnika.
Komora je zaprimila zahtjev liječnice, koju je Begović prozvala imenom i prezimenom u medijima da joj nije pružila odgovarajuću zdravstvenu skrb. Liječnica je zatražila zaštitu od HLK “zbog neistinitog i negativnog konteksta u koji je Begović u medijima stavila njezino ime”.

Naime, Begović je u medijima i na Facebooku optužila liječnicu da je prilikom njezinog večernjeg dolaska na hitni bolnički prijem liječnica nije pregledala i da joj nije pružila odgovarajuću zdravstvenu skrb, naveo je HLK. Prema preliminarnim informacijama, pacijentici  Begović je pružena odgovarajuća hitna medicinska skrb u skladu sa svim pravilima struke. Naime, pacijenticu je pregledala liječnica, napravila joj je odgovarajuće pretrage i dala joj je terapiju te upute za daljnje postupanje, dodaje se u priopćenju.

HLK ističe da je stoga je primorana reagirati na objavljene izjave Mije Begović koja je izrekla optužbe upitne utemeljenosti o postupanju liječnice na hitnom bolničkom prijemu KBC Sestara milosrdnica u Zagrebu. HLK je najavio da će od voditelja hitnoga bolničkog prijema u tom KBC-u te od ravnatelja bolnice zatražiti službeno očitovanje o ovom slučaju.
Podsjeća da se u hitnoj bolničkoj službi obavljaju samo nužne i hitne pretrage sa svrhom brze dijagnostike, kako bi se što ranije započelo s liječenjem hitnih stanja.

Pozivajući na odgovornost u javnom komuniciranju i iznošenju u javnosti osobnih podataka liječnika, HLK ističe da je odgovornost javnih osoba u ovakvim situacijama, upravo zbog njihovog čestog prisustva u medijima te utjecaja na stavove javnosti,  veća od odgovornosti ostalih građana koji nisu javne osobe.

Za sve eventualne pritužbe pacijenata postoji zakonom predviđena procedura koju je, kako navodi HLK,  gospođa Begović u cijelosti preskočila.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

MIA BEGOVIĆ, HLK, HITNA POMOĆ