Kultura

HRT: Najavljeni koncert Jazz orkestra HRT-a održat će se 12. lipnja

Piše: PolitikaPlus

Najavljeni koncert Jazz orkestra HRT-a održat će se u petak 12. lipnja na Hrvatskoj radioteleviziji

Pridružite nam se na prvom koncertu ansambala Hrvatske radiotelevizije koji će se nakon gotovo tri mjeseca održati pred publikom! Budući vremenski uvjeti nisu bili povoljni koncert  najavljen za srijedu 3. lipnja održat će se u petak 12. lipnja u 20 sati u sjevernom dvorištu zgrade HRT-a (Prisavlje 3).

Da nam sezona dobije dostojan završetak, nakon višetjedne pauze, glazbenici Jazz orkestra HRT-a  konačno će ponovno zasvirati zajedno! U dvorištu zgrade Hrvatske radiotelevizije,12. lipnja u 20 sati, Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom svojega umjetničkog voditelja Mirona Hausera, uz trojicu virtuoza bubnjeva – Marka Lazarića, Adriana Bernobića i Dušana Kranjca -  odat će počast legendarnom bubnjaru  Buddyju Richu. Na zajedničko uživanje u njemu posvećenom programu svi su pozvani!

Buddy Rich, jedan je od najvećih bubnjara u povijesti jazza, poznat po brzini i spretnosti, a iza sebe je ostavio golemo nasljeđe: od jedinstvene bubnjarske tehnike preko vodstva big bandova do aranžmana.

Ekstrovertan izvođač koji je složene ritamske obrasce izvodio metronomskom jasnoćom, a jednostavnije linije izvanredno precizno, potekao je iz razdoblja swinga, no s lakoćom se prilagodio kasnijim stilovima jazza. Surađivao je s velikanima poput Dizzyja Gilespiea, Theloniousa Monka i Charliea Parkera. Jedan je od prvih jazz-bubnjara koji je u svoje sviranje i aranžiranje uključio elemente rocka pa je, primjerice, snimao i s Beatlesima.

Koncert će se održati u dvorištu zgrade Hrvatske radiotelevizije, Prisavlje 3, a publika je dobrodošla uz slobodan ulaz i prijavu na broj telefona 01/634-4969.

Izravno će se prenositi na 3. programu Hrvatskog radija, a televizijska snimka bit će emitirana u jednom od termina HTV-a rezerviranom za jazz.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

JAZZ KONCERT, HRT