Hrvatska

PLENKOVIĆ: Vjerujem da se DORH referirao na izjave predsjednika Republike

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Koprivnici je, uoči sjednice Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, dao izjave za medije. Rekao je kako su u ovu županiji uložili preko 100 milijuna mjera za aktivno zapošljavanje kuna naknada, a istaknuo je i potrebu nastavka gradnje brze ceste.

Na pitanje je li se osjetio prozvanim od strane DORH-a, odgovorio je: 'Pratili ste što izjavljujem, bilo bi dobro izvući što je u Saboru govorio gospodin Bernardić kada se glasalo o povjerenju novoj glavnoj državnoj odvjetnici, pa ste mogli čuti kako precizno navodi što bi ona i DORH trebali raditi, kao i na njegove izjave kada je bivšeg glavnog državnog odvjetnika nazavo mojim batlerom', rekao je Plenković, prenosi N1.

Premijer se zatim dotaknuo i izjave Zorana Milanovića:

'Ne bih propustio spomenuti izjave predsjednika Republike koji je praktički proglasio novu glavnu državnu odvjetnicu 'mojim čovjekom'. Vjerujem da se DORH referirao na takve vrste izjava.'

Što se tiče pritisaka na rad DORH-a, kaže kako ih nema. 'Nema pritiska, kada kažete da svi trebaju imati imaju jednak tretman, to znači jednak tretman, dakle, jednak tretman za procesuiranje svih kaznenih djela'.

I glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković sudjelovao je u četvrtak na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije te je za N1 komentirao izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da 'za sve treba imati iste aršine', primjerice 'za one koji su vezani za SDP u Rijeci', Jandroković je rekao da su pritisci bili puno izraženiji u izjavama predsjednika SDP-a.

'Slušao sam kao predsjednik Sabora što je izgovarao g. Bernardić i on je vrlo neprimjereno govorio o tadašnjem državnom odvjetniku. Pogledajte izjave predsjednika Republike oko izbora državne odvjetnice i zaključit ćete da se radi o teškim izjavama koje se mogu protumačiti kao pritisak na državno odvjetništvo. Očekujemo da institucije rade nepristrano, da svi upleteni u bilo kakve nezakonitosti budu najstrože kažnjeni i sankcionirani', dodao je.

Na pitanje treba li DORH podsjećati što trebaju raditi, Jandroković je rekao: 'Mi smo u političkom prostoru, ljudi daju izjave, upućujem vas ponovno na izjave predsjednika Republike i SDP-a. Ocijenite njihove izjave i vidjet ćete da je apsolutno puno jače izražen taj pritisak od strane navedene gospode.'

 


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZORAN MILANOVIĆ, SDP, DORH, ANDREJ PLENKOVIĆ