Hrvatska

Na letu bilo 66 putnika: Muškarac zaražen koronom stigao letom CA, locirani svi putnici

Nisu svi putnici u samoizolaciji jer je gospodin nosio masku.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Mlađi muškarac koji se u Hrvatsku vratio iz Sjedinjenih Američkih Država zaražen koronavirusom stigao je u Zagreb prošle nedjelje 31. svibnja. U Croatia Airlinesu za tportal su potvrdili kako je zaraženi muškarac došao njihovim letom broj OU413 na liniji Frankfurt - Zagreb.

'Možemo potvrditi da je osoba o kojoj je riječ stigla u Republiku Hrvatsku letom Croatia Airlinesa OU413 Frankfurt – Zagreb dana 31. svibnja 2020. godine. Na navedenom letu bilo je 66 putnika i pet članova posade', potvrdili su tportalu iz Croatia Airlinesa.

Na upit koje su mjere poduzeli kako bi zaštitili preostale putnike s tog leta,  u nacionalnom zračnom prijevozniku kažu kako je Krizni stožer Croatia Airlinesa 4. lipnja 2020. od Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a primio zahtjev za dostavu podataka o putnicima koji su 31. svibnja putovali letom OU411 Frankfurt – Zagreb.

'S obzirom da je na navedenom letu putovao putnik kojem je kasnijom dijagnostičkom obradom potvrđeno da boluje od zarazne bolesti COVID-19 te sukladno protokolu za postupanje u takvim situacijama, Krizni stožer je nakon primitka zahtjeva odmah dostavio sve tražene podatke o putnicima i članovima posade na navedenom letu, sukladno Protokolu o postupanju s putnikom kod kojeg je naknadno dijagnostički utvrđena zaraza. Dodatno, dostavljene su i kopije PLF (Passenger Locator Form) obrazaca, koji se od početka epidemije obavezno ispunjavaju tijekom leta i čuvaju u arhivi dolazne zračne luke', poručili su.

Također, kabinska posada s navedenog leta po primitku obavijesti o zaraženom putniku preventivno je stavljena izvan letačkih dužnosti do 14. lipnja, a sukladno mišljenju epidemiologa, za letačko osoblje nema potrebe za samoizolacijom zbog toga što je pilotska kabina fizički odvojena od putnika.

'Sve mjere zaštite koje Croatia Airlines provodi od pojave epidemije bolesti COVID-19 u potpunosti su usklađene s odlukama i preporukama javnozdravstvenih tijela i zrakoplovnih vlasti, a tijekom leta obavezno je, podsjetimo, korištenje zaštitne opreme i sredstava za cijelu posadu (maske, rukavice, dezinficijensi) te u slučaju potrebe i upotreba zaštitnih naočala i zaštitnih odijela. Također, svi se zrakoplovi pojačano redovito čiste i dezinficiraju kako bi se i na ovaj način sigurnost putnika i posade zadržala na najvišoj razini', zaključili su.

Sve je pod kontrolom, dobili smo popis putnika od Croatia Airlinesa i putnici koji su sjedili dva reda ispred i dva reda iza putnika kojem je potvrđena infekcija u samoizolaciji su 14 dana. Nisu svi putnici u samoizolaciji jer je gospodin nosio masku. Nitko zasad nema simptome – kazao nam je doc. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a prenosi večernji list.


 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

koronaviru, sad