Svijet

SAD: Održani veliki prosvjedi protiv rasizma u Washingtonu i drugim gradovima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Deseci tisuća demonstranata okupili su se u subotu u Washingtonu i drugim američkim gradovima pozivajući vlasti da prekinu rasizam i policijsku brutalnost, nakon što su prosvjedi potaknuti smrću Georgea Floyda u Minneapolisu, za koji je odgovorna policija, ušli u dvanaesti dan.

Okupljanje demonstranata ispred spomenika Abrahamu Lincolnu u Washingtonu i njihov mimohod do Bijele kuće obilježili su dosad najveće prosvjede u zemlji od objave video snimke na kojoj se vidi kako nenaoružanog crnca u lisicama guši bijeli policajac klečeći mu na vratu.

Demonstranti su se u subotu okupili u brojnim urbanim središtima, New Yorku, Atlanti, Philadelphiji, Chicagu, Los Angelesu, San Franciscu, Seattlu, Bostonu i Miamiju, ali i u manjim ruralnim mjestima širom zemlje.

"Imam dojam da na ovaj način postajem djelićem povijesti i dijelom skupine ljudi koja nastoji promijeniti svijet za dobrobit svih nas", rekao je Jamilah Muahyman, stanovnik Washingtona, koji se pridružio demonstracijama blizu Bijele kuće.

Jedno od najvećih iznenađenja je okupljanje između 150 i 200 prosvjednika u sklopu pokreta 'Black Lives Matter' u gradiću Vidor na istoku Teksasa, na zlu glasu po dugogodišnjoj povezanosti s Ku Klux Klanom.

Subotnji prosvjedi bili su puno 'opušteniji' u usporedbi s puno žešćim, premda uglavnom mirnim demonstracijama održanim posljednjih dana. Tjedan je započeo sporadičnim epizodama paleži, pljačke i vandalizma za što vlasti i aktivisti uglavnom okrivljuju vanjske poticaje i zločinačke porive.

Vlasti su povremeno pribjegavale žestokoj taktici nastojeći uvesti policijski sat u nekim gradovima, među njima i u New Yorku i Washingtonu, gdje je policija rastjerivala okupljene prosvjednike. No ti su sukobi samo pojačali fokus prosvjeda na širi način gledanja na događaje čiji su dugoročni cilj dalekosežne reforme kazneno pravnog sustava, kao i odnos sustava prema rasnim manjinama.

Intenzitet prosvjeda počeo je jenjavati u srijedu pošto su vlasti Minneapolisa uhitile svu četvoricu policajca umiješanih u Floydovu smrt. Derek Chauvin, bijeli policajac koji je koljenom gušio Floyda gotovo devet minuta, premda je on više puta kazao da ne može disati, optužen je za ubojstvo drugog stupnja.

Najveći prosvjed dosad 

No u subotu su održani najveći prosvjedi dosad. U glavnim gradovima Sjedinjenih Država okupili su se deseci tisuća ljudi, unatoč zdravstvenom riziku od zaraze koronavirusom, premda službeni podaci o odazivu građana nisu još dostupni.

Velik je broj demonstranata promarširao pokraj sveučilišne bolnice George Washington, od Bijele kuće udaljene tek nekoliko blokova, izvikujući: "Ruke uvis, ne pucajte!", "Marširamo zbog nade, a ne zbog mržnje" i "Ne mogu disati."

U Floydovu rodnom Raefordu u Sjevernoj Karolini stotine stanovnika čekale su ispred crkve u kojoj je na odru izloženo Floydovo tijelo, želeći mu odati počast.

U New Yorku je u subotu poslijepodne mnoštvo prosvjednika Brooklynskim mostom stiglo u Donji Manhattan. U mirnome su mimohodu prošli uglavnom praznim Broadwayem. Tisuće ih se okupilo u Harlemu odakle su krenuli prema središtu grada, prešavši stotinu gradskih blokova do Washington Squarea.

U Philadelphiji su se demonstranti okupili ispred gradskog Muzeja umjetnosti izvikujući "Ako nema pravde, nema ni mira."

Gotovo svečano ozračje

Među prosvjednicima okupljenim samo jedan blok od trga ispred Bijele kuće, koji je gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser dan ranije preimenovala u Black Lives Matter Plaza, vladalo je gotovo svečano ozračje. 

Prosvjednicima se pridružila i gradonačelnica, žestoka i glasna kritičarka Trumpove reakcije na prosvjede. Demonstranti su uz glasnu glazbu sa zvučnika pjevali "Sweet Caroline" Neila Diamonda i "Alright" Kendricka Lamara.

U prosvjedima su sudjelovale cijele obitelji, kao i građani svih dobnih skupina.

Bilo je puno manje policije nego prošli tjedan i njezini pripadnici nisu bili toliko agresivni, čemu u prilog govori i činjenica da su bili odjeveni u službene patrolne uniforme i nisu nosili kacige ni neprobojne prsluke.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

prosvjedi, RASIZAM, SAD