Regija

CRNA GORA: Svećenici SPC okupili više od 200 prosvjednika pa završili u pritvoru

Piše: PolitikaPlus/Hina

Crnogorsko tužiteljstvo odredilo je ponedjeljak pritvor od 72 sata dvojici svećenika Srpske pravoslavne u Crnoj Gori jer je na večernjim molitvama u Podgorici i Danilovgradu i prosvjednoj šetnji bilo više od 200 građana, koliko je maksimalno dopušten broj ljudi koji se smije okupiti na jednom mjestu. 

Svećenicima Mirčeti Šljivančaninu i Željku Ćaliću na teret se stavlja kazneno djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Njihov odvjetnik izjavio je da je tužiteljica donijela odluku o "zadržavanju svećenika na 72 sata do izjašnjavanja nadležnog suca". Pritvor je određen zbog opasnosti da bi mogli ponoviti kazneno djelo, kazao je odvjetnik Božo Milonjić.

Dok je trajalo saslušanje svećnika, ispred podgoričkog Osnovnog suda prosvjedovalo je nekoliko desetaka građana.

Uhićenje svećenika SPC komentirao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je, kako su prenijeli crnogorski mediji, rekao da je to važno pitanje i “da se nada da će razum prevladati”.

Sa druge strane u Crnoj Gori vladajuća Demokratska partija socijalista priopćila je da se sinoć potvrdilo da su “litije SPC politički prosvjedi kojima upravlja oporbeni prosrpski Demokratski front, jer su umjesto crkvenih velikodostojnika, litije predvodili i na njima govorili visoki predstavnici Fronta”.

Srpska pravoslavna crkva obnovila je u nedjelju navečer nakon tri i pol mjeseca prosvjedne šetnje kojima se protivi provedbi zakona o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori jer smatra da joj crnogorska država tim zakonom želi oteti imovinu. Vlasti tvrde da žele uvesti red u poslovanje vjerskih zajednica, pa je crnogorska vlada sa SPC pokrenula dijalog na razini ekspertnih skupina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crna gora, spc