Zagreb

ZAGREB: Inicijativa Ponosni Zagreb najavila održavanje Zagreb Pride Ridea 4. srpnja

Piše: PolitikaPlus/Hina

Inicijativa Ponosni Zagreb u ponedjeljak je predstavila program aktivnosti čiji je vrhunac prosvjedna vožnja Zagreb Pride Ride 4. srpnja, te najavila slanje zahtjeva kandidatima na parlamentarnim izborima od kojih traže poboljšanje pravnog statusa LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj.

“Okupile smo se kao inicijativa nedavno, budući da su mjere okupljanja popustile, epidemiološke mjere su dozvolile organizaciju događanja, ali i kao reakcija na otvorene napade na naša teško stečena prava kojima svjedočimo već duže vrijeme”, izjavila je Sara Morić ispred udruge Zbeletron na konferenciji za novinare.

U organizaciji inicijative krajem lipnja i početkom srpnja održat će se različite aktivnosti za LGBTIQ+ zajednicu, od sportskih aktivnosti, raznih radionica, filmskih projekcija, do predstavljanja novih istraživanja i tribina o aktualnim temama.

Završno je događanje programa Zagreb Pride Ride, prva povorka ponosa na biciklima koja će se održati 4. srpnja u Zagrebu, kazala je Morić naglasivši da program počinje već danas antifašističkim druženjem u klubu Močvara.

Predstavnici inicijative Ponosni Zagreb, koja okuplja neformalnu grupu  LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku organizacija civilnog društva, najavili su i slanje zahtjeva političarima od kojih će zatražiti zalaganje za poboljšanje pravnog okvira za LGBTIQ+ osobe.

“Zahtjevi i prisega početak su rada šire mreže organizacija diljem Hrvatske, ne samo inicijative Ponosni Zagreb, kojom želimo u narednom razdoblju aktivno zagovarati promjene koje će poboljšati život LGBTIQ+ osoba u području privatnog i obiteljskog života, zdravstvene i medicinske skrbi, obrazovanja, suzbijanja nasilja i diskriminacije, rada, stanovanja i kulture”, kazao je redstavnik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Diana Avdić iz udruge Trans Aid  istaknula je važnost poboljšanja pravnog okvira u području rodnog identiteta i zaštite trans osoba. 

“Treba osigurati i da se sva trans-specifična zdravstvena skrb subvencionira putem HZZO-a, a to uključuje endokrinološko zdravlje i hormonalnu terapiju, relevantne kirurške i druge zahvate te medicinska pomagala. Moraju se zabraniti intervencije nad spolnim i reproduktivnim organima svih odraslih osoba, adolescenata i djece, što uključuje interspolne osobe i djecu, kao i druge terapije koje se provode bez informiranog pristanka osobe”, poručila je.

Na konferenciji je spomenuta i važnost cjelovite kurikularne reforme koja uključuje građanski i seksualni odgoj i obrađuje teme seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i spolnih karakteristika unutar kurikuluma na afirmativan i znanstveno utemeljen način. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Zagreb Pride, GRAD ZAGREB