Hrvatska

ISTRAŽIVANJE: Nakon ankete u sedam izbornih jedinica HDZ i Restart izjednačeni

Piše: PolitikaPlus

U suradnji s Promocijom plus,  RTL nastavlja ciklus ekskluzivnog istraživanja političkih preferencija po izbornim jedinicama, a na redu su tri izborne jedinice koje obuhvaćaju Slavoniju i sjever Hrvatske. Nakon što su jučer objavili rezultate za četiri, uvjetno rečeno zagrebačke izborne jedinice, sada su na redu III. - sjever Hrvatske - i IV. i V. - dakle obje slavonske izborne jedinice.

III. izborna jedinica

Restart koalicija uvjerljivo pobjeđuje, a dvostruko manje ima HDZ. Restart ima 41,3 posto podrške, a HDZ 19,8 posto. Obje opcije bolje su prošle 2016.; više od polovine birača koji su tada izišli na birališta zaokružilo je SDP, a četvrtina HDZ. Treći izbor, s malo ispod pet posto je Domovinski pokret (4,7 posto).

Reformisti Radimira Čačića su na 3,9 posto, a nešto manje ima HNS (3,7 posto) i koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom (3,6 posto). Ovdje se pet lista bori za dva granična mandata...

Restart, kojem je ovdje na listi i Matija Posavec, ima osam fiksnih mandata, uz veću mogućnost dodatnog graničnog mandata, HDZ ima četiri fiksna, dok je Domovinski pokret blizu jednom graničnom mandatu.

IV. izborna jedinica

U IV. izbornoj jedinici HDZ je prvi izbor birača, podupire ga trećina birača (33,8 posto), slijedi Restart s 22 posto, pa Domovinski pokret (16,5 posto) i Most (3,8 posto). Sve ostale opcije su ispod, pa jedino ove četiri opcije imaju šanse za mandat. Tri liste bore se za jedan granični mandat...

HDZ tako ima fiksnih šest, a najbliži su i tom jednom dodatnom graničnom mandatu. Restart ima četiri, a od tog jednog graničnog je udaljeniji. Domovinski pokret fiksno tri i Most bez fiksnog mandata i s manjom mogućnošću osvajanja graničnog.

V. izborna jedinica

U V. izbornoj jedinica očekuje se uvjerljiva pobjeda HDZ-a - 40 posto. Restart je na 25,2 posto, slijedi Domovinski pokret sa 16,8 posto i još jedino Most (4,5 posto) ima mogućnost za mandat. A sve četiri ove liste bore se za dva granična mandata...

Tu HDZ ima fiksnih sedam, a od graničnog je udaljeniji. Restart je na tri s većom mogućnošću osvajanja jednog graničnog. Domovinski pokret - fiksno dva i također bliži je dodatnom graničnom. Most fiksnih nema, a dalje je i od graničnog mandata.

Istraživanje, ekskluzivno za RTL, provela je agencija Promocija plus na uzorku od 700 ispitanika po svakoj izbornoj jedinici. Istraživanje je provedeno od 22. do 30. lipnja, a greška uzorka je "+/-" 3,7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

istraživanje, stranke