Svijet

KORONAVIRUS: Broj zaraženih u Indiji prešao milijun

Piše: PolitikaPlus

Broj zaraženih koronavirusom u Indiji prešao je milijun, a zemlja je u svome najvišem dnevnom porastu slučajeva prijavila 34.956 zaraženih i 687 umrlih, prema podacima koje je u petak iznijelo savezno ministarstvo zdravstva.

Ukupan broj slučajeva koji su zabilježeni od izbijanja zaraze je 1.003.832, dok broj umrlih iznosi 25.602, rekla je vlada.

Od navedenih, 635.756 ili 63.34 posto, oporavilo se. Još je 342.473 aktivnih slučajeva.

Stopa zaraze raste najbržim tempom nakon što je sredinom svibnja Indija počela ublažavati karantenu. U to je bilo uključeno i ponovno pokretanje domaćih prijevoznih službi te otvaranje ureda i tržnica.

U svibnju, Indija je dosegla brojku od 100 tisuća zaraženih otkad je krajem siječnja zabilježen prvi slučaj zaraze.

S nedavnim porastom slučajeva, nekoliko regija, uključujući i informatičko središte Bengaluru i turističku saveznu državu Gou, najavile su novu karantenu i mjere.

Broj slučajeva u Indiji zaostaje samo za brojem zaraženih u SAD-u, koji ima više od 3.5 milijuna slučajeva, i Brazilom koji ima preko 2 milijuna slučajeva.

Međutim, Indija, koja je druga najnaseljenija zemlja na svijetu s 1.3 milijarde stanovnika, ima relativno nisku stopu smrtnosti.

Globalno se nalazi na osmom mjestu - što je manje nego 138.358 smrtnih slučajeva u SAD-u i 76.688 smrti u Brazilu. Zdravstveni stručnjaci su rekli da bi broj smrtnih slučajeva mogao značajno porasti u nadolazećim tjednima s rekordnim brojem zaraženih.

Zapadna savezna država Maharashtra, u kojoj se nalazi financijsko središte Mumbai kao regionalni glavni grad, najteže je pogođena u Indiji. Ima 284.281 zaraženih i 11.194 smrtnih slučajeva.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONAVIRUS, INDIJA