Svijet

CJEPIVO: SAD postigao dogovor o kupnji 100 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa

Piše: PolitikaPlus/Hina

 Dvije velike farmaceutske tvrtke opskrbit će američku vladu sa 100 milijuna doza eksperimentalnoga cjepiva protiv koronavirusa, priopćila je Trumpova administracija, a vodeća američka zdravstvena agencija predviđa da će se broj umrlih u idućim tjednima povećati.

Prema sporazumu, američka će vlada francuskoj farmaceutskoj tvrtki Sanofi i britanskoj tvrtki GlaxoSmithKline platiti 2,1 milijardu dolara kako bi je opskrbili s dovoljnim količinama cjepiva za 50 milijuna ljudi, uz mogućnost kupnje još 500 milijuna doza.

Kupnja je dio takozvane Operacije Warp Speed Trumpove administracije kojoj je cilj ubrzati dolazak cjepiva protiv Covida 19 na tržište do kraja 2020. godine. "Današnja investicija pruža podršku najnovijem kandidatu za cjepivo, koji razvijaju Sanofi i GSK, kroz klinička testiranja i proizvodnju, uz mogućnost dostave stotina milijuna sigurnih i efikasnih doza američkome narodu", rekao je američki ministar zdravstva Alex Azar objavljujući vijest o sporazumu.

Koronavirus se najprije pojavio u Kini, a u SAD-u se njime zarazilo se 4,5 milijuna ljudi, dok ih su 152 tisuće umrle, prema Reutersovim podacima.

Američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) u petak je prognozirao da će do 22. kolovoza u SAD-u biti između 168 i 182 tisuće mrtvih od koronavirusa, a broj umrlih najviše će rasti u Alabami, Kentuckyju, New Jerseyu, Puerto Ricu, Tennesseeju i državi Washington.

U petak je u Illinoisu bilo gotovo 2000 novozaraženih, što je najveće povećanje u jednome danu nakon svibnja. U susjednoj Indiani zabilježen je 901 novi slučaj zaraze.

Glavna savjetnica za pandemiju Bijele kuće dr. Deborah Birx rekla je kako se čini da se virus seli s područja Arizone, Kalifornije, Floride i Texasa i seli prema srednjem zapadu.

Upozorila je da su riziku posebno izložene države Ohio, Kentucky, Tennessee, Missouri, Kansas i Nebraska.

Među četiri države koje su prijavile rekordno povećanje broja umrlih je i Florida, gdje je do sada koronavirusom zaraženo 470 tisuća ljudi, po čemu je na drugom mjestu, iza Kalifornije. Florida je među  najmanje 18 država u kojima se broj zaraženih u srpnju više nego udvostručio.

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u raste najbrže dosad nakon početka lipnja, a u srijedu je zabilježeno da od Covida 19 gotovo svake minute umre jedan Amerikanac.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CJEPIVO, SAD