Svijet

SAD: Učenici se počinju vraćati u škole unatoč epidemiji

Piše: PolitikaPlus

S početkom školske godine djeca se fizički vraćaju u školske klupe u nekoliko američkih saveznih država, pa i ondje gdje je koronavirus još aktivno prisutan, ali se karantena već morala uvesti nakon pojave bolesti među učenicima.

U Sjedinjenim Državama školske ustanove u načelu počinju s radom tijekom čitavog kolovoza te su nastale podjele budući da je epidemija još veoma prisutna u zemlji. Veći gradovi, među kojima Chicago, Houston, Los Angeles i Miami, odlučili su se zasad za virtualnu nastavu.

Guverner savezne države New Yorka, koja je proljetos bila žarište epidemije, ali je uspjela ograničiti njezino širenje, rekao je u petak da škole mogu početi s radom na područjima gdje je stopa pozitivnih na testiranju ispod 5 posto, a glavnina te savezne države je danas oko 1 posto.

No grad New York koji je objavio da razmišlja o hibridnom modelu po kojemu bi djeca dolazila u školu jedan do najviše tri dana u tjednu, još nije potvrdio kako će nastava izgledati u rujnu za 1,1 milijun učenika u tome gradu.

S druge strane, guverneri republikanskih saveznih država traže da se svi učenici vrate u učionice, u skladu sa stajalištem Donalda Trumpa.

Tako su odlučili Mississippi, Georgia, Tennessee i Indiana, gdje je školska godina počela prošlog i ovog tjedna. Ondje se epidemija stabilizirala krajem srpnja i početkom kolovoza, ali na veoma visokoj razini: te su države još daleko od toga da smanje velik broj zaraženih i umrlih.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PANDEMIJA, SAD