Hrvatska

CRVENO SVJETLO: Nijemci testirali sigurnost tunela u Europi, jedan hrvatski tunel ne ispunjava sigurnosne standarde

Piše: PolitikaPlus

U istraživanju ADAC-a, njemačkog autokluba objavljena je ocjena sigurnosti tunela u kojem je Tunel Učka dobio – crveno svjetlo, odnosno ocjenu prema kojoj ne ispunjava sigurnosne standard.

ADAC je istražio sigurnost 16 austrijskih, talijanskih i hrvatskih tunela, uglavnom one kroz koje većina njemačkih turista ide na godišnje odmore, piše  Večernji list.

Od hrvatskih su tunela istraženi još i Konjsko koji se nalazi na A1 kao i Sveta Tri kralja na A2 dionici i oni su dobili – zelenu oznaku što znači da ispunjavaju sigurnosne zahtjeve te se navodi da je kod njih sve bilo u redu. 

Svi talijanski tuneli dobili su crvenu oznaku, dok su svi austrijski tuneli dobili zelene oznake.

Što se tiče Tunela Učka kao mana mu se navodi da ima samo jednu cijev. Velika zamjerka je i to što u tunelu nema niti jednog hitnog izlaza navodi se, zvučnika i vanjskih ulaza za spasioce. Zbunjujuće je za vozače da broj traka ispred i u tunelu nije isti. Sve to smanjuje sigurnost tijekom vožnje kroz tunel. 

Od 16 pregledanih tunela, više od polovine ne zadovoljava minimalne standarde koje je postavila EU. Dok Austrija ima primjerene obnovljene tunele, talijanski tuneli ostavljaju dojam nesigurnosti. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

adac