Kultura

Miroslav Pelikan: Serija portreta Zorana Šimunovića

Piše: Miroslav Pelikan

Akademski slikar iz Osijeka, Zoran Šimunović, stekao je značajan ugled ciklusom velikih formata ulja. Riječ je o nizu slika veličine od metra ali i većih , posvećenih tajanstvu djetinjstva i odrastanju, slika prepunih simbola i svakodnevnih stvarčica koje se skladno nadopunjuju u autorovom promatranju prošlosti.

Prije stanovitog vremena Šimunović je dio svojih slikarskih ideja realizirao u zanimljivom ciklusu portreta supruge i svojih prijatelja i autoportretu, izvedenih u akrilu na manjim formatima.

Bijela površina najprije je omeđena blago svijenom žutom trakom, desno i vodoravno gore, u središtu je lice portretirane osobe, koje kao da je sačinjeno iz više dijelova koji se pak harmonično uklapaju u jedinstveno lice,sačinjeno od nekoliko brzih i jednostavnih linija, tek naznačeno, ali jasnog karaktera, prepoznatljivo, posebno.

Portret supruge nosi i izrazitu finoću, odmjerenost , rekao bih i elegantno naziranje upita na usnama, dok su likovi prijatelja okarakterizirani najprije bradama i kosom, te izrazito radoznalim očima.

Akrili su zgodno opremljeni bijelim okvirima koji  daju dodatnu dozu svjetline portretiranim i autoportretiranim  licima.

Zanimljivo autorsko istraživanje portreta i autorportreta na malim formatima Zorana Šimunovića snažan je likovni iskorak u širinu i za nadati se je kako će slikar nastaviti s radom na ovom ciklusu.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran šimunović, slikar, slike