Svijet

SASTANAK: Iza zidova tvrđave, Macron i Merkel iscrtavaju smjer Europe

Piše: PolitikaPlus/Hina

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastaju se u četvrtak u srednjovjekovnoj otočnoj tvrđavi na Sredozemlju kako bi iscrtali sljedeće korake za partnerstvo koje je pokretačka snaga Europske unije.

Unutar zidina Fort de Bregancona, tradicionalne ljetne rezidencije francuskih čelnika, njemačka kancelarka i francuski predsjednik razgovarat će o rješavanju najhitnijih problema na globalnom planu.

Razgovarat će o Libanonu, antivladinim prosvjedima u Bjelorusiji, krizi zbog covida-19, državnom udaru na Maliju i napetostima između Grčke i Turske, rekao je dužnosnik iz ureda francuskog predsjednika.

U isto vrijeme Merkel - imajući na umu svoje nasljeđe budući da se završava njezinih 15 godina na vlasti - nastoji učvrstiti napredak u nekim dugogodišnjim ciljevima, daleko od svakodnevne drame međunarodnih poslova.

To uključuje, prema dva viša izvora njemačke vlade, odlučivanje o tome kakve bi odnose Europa trebala imati s Kinom, ponovno promišljanje oblika EU-a nakon britanskog odlaska te određivanje uloge Europe kao obrambene snage koja bi se trebala uskladiti s njezinom ekonomskom moći.

"Oboje (Merkel i Macron)  su svjesni da je EU u ključnom razdoblju i da će se Francuska i Njemačka - iako imaju različita stajališta o mnogim pitanjima - morati držati zajedno", rekao je jedan od dva izvora iz njemačke vlade.

Merkel i Macron u srpnju su radili na tome da uvjere posvađane članice EU-a da se dogovore i bloku prvi put u njegovoj povijesti daju ovlasti  udruženog preuzimanja tereta za financiranje oporavka od covida-19.

Nakon tog postignuća pozornost se sada okreće prema tome što bi duo još mogao učiniti prije završetka mandata Angele Merkel  i francuskih predsjedničkih izbora 2022.

"Ovaj posjet svjedoči o izvanrednoj razini francusko-njemačkog angažmana na bilateralnoj, europskoj i međunarodnoj razini", rekao je dužnosnik iz ureda francuskog predsjednika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FRANCUSKA, NJEMAČKA