Scena

Novo normalno za Mostru: Maske, dezinficijens i prazna sjedala

Piše: PolitikaPlus/Hina

Organizatori venecijanske Mostre krajem prošlog tjedna objavili su sigurnosne smjernice o ponašanju tijekom pandemije koronavirusa i nadaju da će najstariji svjetski filmski festival na taj način uspjeti zadržati svoj prestiž i ostati pošteđen zaraze. 

Desetodnevni festival počinje idući mjesec na legendarnom Lidu, ali bit će, blago rečeno, netipičan. 

Venecijanski filmski festival ove je godine još važniji jer su svi ostali otkazani, uključujući Mostrina najvećeg konkurenta, festival u Cannesu.  

Zbog porasta broja novih slučajeva zaraze koronavirusom zadnjih dana u Europi, uključujući i Italiju, postrožene su mjere na prvome festivalu koji će se održati usred pandemije. 

Organizatori su i ranije upozorili da će festival, čije je održavanje predviđeno za razdoblje od 2. do 12 rujna, biti 'spušten' na nižu razinu jer tisuće filmaša, glumaca i novinara ne može doći u Veneciju zbog ograničenja kada su putovanja posrijedi. 

Ipak, na prestižni festival, koji se ove godine održava 77. put, stići će stotine novinara i većinom europskih selebritija.

Organizatori kažu da će svi oni koji stižu iz zemalja izvan šengenske zone morati prije putovanja pokazati rezultate testiranja, a potom će se u Veneciji testirati još jedanput. 

Skeneri za mjerenje temperature bit će postavljeni na svim ulazima na neko festivalsko događanje, a u svakom će se kutku nalaziti tekućina za dezinfekciju ruku. Maske su obvezne i u dvoranama i na otvorenim prostorima. 

Fanovima neće biti dopušteno da se približe crvenom tepihu, u uobičajenim okolnostima vrlo gledanoj zvjezdanoj modnoj paradi. I to će zadovoljstvo pripasti jedino akreditiranim fotografima, a u kinima će svako drugo sjedalo ostati prazno. 

Ove će godine biti prikazano 60 filmova u pet različitih kategorija, uključujući 18 u natjecateljskoj. Predsjednica žirija je Australka Cate Blanchett. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FILMSKI FESTIVAL, FILM, VENECIJA