Hrvatska

MINISTAR: Fuchs otkrio detalje nastave u doba korone te hoće li se gradivo smanjivati

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u ponedjeljak kako je uvjeren da će početak nove školske godine pokazati da sustav funkcionira, te da će se na sve potencijalne ishode održavanja nastave u okolnostima pandemije morati reagirati s obzirom na situaciju.

″Mislim da će zaista funkcionirati, a hoće li biti prilagodbe u hodu, sigurno će i toga biti″, rekao je Fuchs gostujući u Dnevniku Nove TV. "

"S obzirom na nepredvidljivost situacije, morat ćemo, naravno, reagirati promptno i odmah u nekim situacijama", dodao je ministar.

Na novinarsko pitanje hoće li biti nastave u produženom boravku, ministar Fuchs je kazao kako je to pitanje u nadležnosti osnivača, odnosno, lokalnih uprava i samouprava.

Nastave u produženom boravku bit će u onoj mjeri u kojoj će osnivač moći organizirati takvu nastavu, rekao je ministar istaknuvši da u prvome redu treba poštivati postulat  nemiješanja grupa, što je smatra, sigurno određeni problem, ali nije nerješiv.

U slučajevima kada bude potrebo 'cijepati' razrede na grupe nastava će se, kako je rekao, održavati tako da svi slijede isto gradivo, ali da se učenici rotiraju u učionici, odnosno, online, te da svi dobiju jednak broj sati nastave ″licem u lice″ s nastavnikom.

Nikoga ne mislimo zakidati

Na pitanje hoće li taj ″dodatan″ rad nastavnika biti plaćen, ministar je odgovorio kako je to nešto o čemu se može i sigurno hoće razgovarati jer, ustvrdio je, "ne mislimo nikoga zakidati".

Pritom se obujam gradiva neće smanjivati, napomenuo je, istaknuvši stajalište ministarstva "da se kompletan kurikul koji je predviđen za pojedini predmet, odnosno, razred, treba ispredavati".

U slučaju potrebe za zapošljavanjem zamjena to će se, kako je rekao, rješavati "relativno jednostavno, kao i dosad", kad je uvijek postojala potreba za određenim brojem zamjena, osobito u jesensko-zimskom periodu, ali ne očekuje da će se dogoditi da 50 posto nastavnika ode u samoizolaciju.

Što se tiče eventualnih dodatnih zapošljavanja s obzirom na okolnosti, ministar je rekao da će se omogućiti dodatna zapošljavanja ″u onim slučajevima gdje je to potrebno″.

Kada je riječ o održavanju nastave na fakultetima, rekao je kako na to pitanje osobno ne može odgovoriti, ali smatra da će se nastava održavati budući da su sveučilišta dobila jasne naputke od HZJZ-a oko poštivanja epidemioloških mjera i sprječavanja širenja zaraze.

Ministar je također najavio da će "čim krene školska godina, čim se sustav polaska u školu ustabili, pokrenuti proceduru da se krene u evaluaciju dosad napravljenog, valorizira i unaprijedi ono što se treba unaprijediti i, naravno, zadrži sve ono što je dobro - a ima jako puno toga″.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radovan fuchs, učenici, nastava, obrazovanje