Svijet

RATNI ZLOČIN: SAD sankcionirao tužiteljicu ICC-ja koja istražuje američke zločine u Afganistanu

Piše: PolitikaPlus/Hina

Sjedinjene Države su u srijedu uvele sankcije tužiteljici Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Fatou Bensouda zbog istrage o potencijalnim zločinima američkih snaga u Afganistanu, objavio je državni tajnik Mike Pompeo.

Pompeo je kazao kako je na crnu listu stavljen i čelnik ICC-ovog odjela za jurisdikciju, komplementarnost i suradnju Phakiso Mochochoko. 

Američki predsjednik Donald Trump u srpnju je odobrio sankcije kojima se odobrava zamrzavanje imovine i zabranjuju putovanja. 

"Danas poduzimamo idući korak jer ICC nastavlja ciljati na Amerikance, nažalost“, rekao je Pompeo. 

Dodao je kako pojedinci i entiteti koji podržavaju Bensoudu i Mochochokoa riskiraju da i sami postanu predmet sankcija.

State Department je ograničio i izdavanje viza za pojedince za koje Pompeo tvrdi da sudjeluju u pokušaju suda da istraži američko osoblje, no nije otkrio o kome je riječ. 

Bensoudi je ICC u ožujku dao dopuštenje da istraži jesu li talibani, afganistanska vojska ili Amerikanci počinili zločine u Afganistanu. 

SAD joj je prošle godine povukao vizu zbog moguće istrage nad svojim državljanima. No po dogovoru između Ujedinjenih naroda i Washingtona ona je i dalje smjela regularno putovati u New York kako bi se obratila Vijeću sigurnosti o slučajevima koje je poslala na sud u Haagu. 

ICC je institucija osnovana na temelju Rimskog statuta i počela je djelovati 1. srpnja 2002.

Statut je ratificiralo oko 120 zemalja nad kojima sud ima nadležnost. 

Među njima nisu Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Indija, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran, no ICC ipak može suditi Amerikancima jer su navodni zločini počinjeni na teritoriju Afganistana, potpisnika statuta. 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

SAD, ICC, RATNI ZLOČIN