Hrvatska

MALENICA: Epidemiološkim mjerama spriječeno širenje koronavirusa u zatvorima

Piše: PolitikaPlus/Hina

Stanje u zatvorskom sustavu je dobro, epidemiološkim mjerama spriječeno je širenje koronavirusa, ustvrdio je u petak ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica tijekom saborske rasprave o prijedlogu zakona o izvršenju kazne zatvora.

„Stanje u zatvorskom sustavu je dobro, do sada je pravodobnim djelovanjem i poštivanjem svih epidemioloških mjera spriječeno širenje epidemije Covida-19 u kaznenim tijelima. Dvije osobe lišene slobode koje su u prethodnom razdoblju bile pozitivne nisu dobile bolest u zatvorskom sustavu niti su je prenijele na osobe lišene slobode”, kazao je ministar.

Razmjerno mali broj incidentnih situacija

Osvrnuo se na nedavni bijeg Branimira Čalete ispred Županijskog suda u Splitu zahvalivši na dobroj suradnji nadležnim službama MUP-a.

„U hrvatskom zatvorskom sustavu razmjerno je mali broj incidentnih situacija, kad uzmemo u obzir da kroz njega godišnje prođe preko 12.000 svih kategorija osoba lišenih slobode”, rekao je Malenica dodavši da zato treba kontinuirano raditi na daljnjoj profesionalizaciji i jačanju kompetencija službenika zatvorskog sustava.

Zastupnici su u raspravi ukazali na loše uvjete u nekim zatvorima, ali i na nejednaki tretman osuđenika, odnosno odgode izvršenja kazne.

Vilim Matula (Klub zeleno-lijevog bloka) upitao je kako će se osigurati da se pravilima ne manipulira. „Horvatinčić pije kavu u Samoboru, a ispričava se da ne ide u zatvor zbog teških bolesti”, rekao je.

I Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) osvrnuo se na „privilegiranu kastu koja zdravstvene tegobe počinje osjećati čim protiv njih pukne pravosudna presuda”.

Spomenuo je i nestale memorijske kartice, te bijegove u Bosnu i Hercegovinu. „Nama ne treba perilica suđa nego perilica pravosuđa”, ustvrdio je i najavio da Domovinski pokret neće podržati taj zakon.

Mišel Jakšić (SDP) kaže da pravosudni sustav nećemo promijeniti samo izmjenama u zatvorskom sustavu, a ne može se reći da funkcionira sve dok imamo slučajeve Mamić ili Horvatinčić.

Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista) hvali pravosudne policajce koji obavljaju složen i težak posao, podražava poboljšanje njihova statusa, ali i apelira na poboljšanje uvjeta posjeta zatvorenicima.

„Napravite primjerene čekaonice u Remetincu da budu u ljudskim uvjetima, čeka se po tri sata u redu na propuhu”, kazao je.

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) ističe kako su u zadnjih desetak godina poboljšani uvjeti u zatvorima, ali još uvijek nedostaje pravosudnih policajaca, a neki su zatvori prenapučeni i imaju loše sanitarne uvjete.

Uvođenje novih tehnologija u zatvorski sustav

Predstavljajući prijedlog zakona o izvršavanju kazne zatvora, Malenica je rekao da se njime osigurava jednakopravni položaj svih zatvorenika, podiže razina sigurnosti kaznionica i zatvora, poboljšavaju uvjeti izdržavanja kazne, uvode nove mogućnost rasterećenja prekapacitiranih uvjeta te dugoročno smanjuju troškovi.

U smislu poboljšanja uvjeta izvršavanja kazne te ostvarivanja prava zatvorenika omogućava se uvođenje novih tehnologija u zatvorski sustav, primjerice mogućnost da zatvorenici ostvaruju kontakt s vanjskim svijetom putem audio i videokonferencije.

Zakonom se utvrđuje djelovanje zatvorske bolnice u Zagrebu kao kaznionice sa statusom zdravstvene ustanove, što će omogućiti bržu i adekvatniju zdravstvenu zaštitu zatvorenicima, te lakšu komunikaciju zatvorskog sustava i sustava javnog zdravstva, kaže Malenica.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVAN MALENICA, KORONAVIRUS