Hrvatska

OBJAVILA VLADA: Stigle četiri ponude za kupnju borbenih zrakoplova, u igri SAD, Izrael, Francuska i Švedska

Norvežani nisu ispunili kriterije, a Grci i Talijani nisu mogli odgovoriti u zadanim rokovima, dodao je Frka-Petešić pojašnjavajući zašto nisu pristigle još tri najavljene ponud...

Piše: PolitikaPlus

U Ministarstvu obrane RH (MORH) u srijedu je Međuresorno povjerenstvo zaprimilo ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona od Švedske, SAD-a, Francuske i Izraela, priopćeno je iz Vlade.

Time je završila faza dostave ponuda i započeo proces evaluacije koji će trajati do kraja 2020. godine, navodi se u priopćenju.

Vlada ističe i da će se postupak voditi stručno s jasno utvrđenim kriterijima i sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku.

'Evaluacija i validacija ponuda predstoji do kraja 2020. godine. Cijeli proces koji će voditi višeresorno povjerenstvo, vodit će se stručno, prema jasno utvrđenim kriterijima. Na sustavan ćemo način procijeniti sve elemente ponuda, kako bi onda mogli predložiti Vladi konkretno rješenje, to jest prijedlog što je najbolje odabrati', rekao je predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Zvonimir Frka-Petešić.

Norvežani nisu ispunili kriterije, a Grci i Talijani nisu mogli odgovoriti u zadanim rokovima, dodao je Frka-Petešić pojašnjavajući zašto nisu pristigle još tri najavljene ponude, javlja HRT.

Načelnik Glavnog stožera OSRH Đuro Hranj kaže da, kada se završi proces validacije ponuda, da će zatražiti još jednu najbolju ponudu od svih koji su se prijavili, 'Best and final offer', ističe.

Hranj je i pojasnio o kakvim se tipovima zrakoplova radi.

'Kraljevina Švedska nudi novi Gripen C/D, SAD nudi novi F-16 Block 70, Francuska nudi polovni Rafale i Izrael nudi polovni model F-16 Block 30. Ne radi se o istim zrakoplovima koji su ponuđeni na propalom natječaju. To su drugi fizički modeli, jer ipak je od toga prošlo dvije godine. No, to je u osnovi Barak F-16 Block 30. Kada se uključuje avion treće zemlje, kada je u slučaju američki proizvođač, onda bi to bi trojni aranžman ako bi se dogovorili s njima. Mi razgovaramo s američkom Vladom, sve će se raditi preko njih', kazao je Hranj.

O opremi kaže sljedeće: 'U svim smo ponudama tražili totalni paket, simulator, inicijalni paket naoružanja, obuku pilota, tehničkog osoblja, održavanje, alate, pribor i slično. Hranj kaže da je cilj OSRH da 2023. ili 2024. imamo nove zrakoplove, ali da li će to tako biti, prerano je govoriti, a zbog toga što treba dobro proanalizirati sve što je ponuđeno.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BORBENI ZRAKOPLOVI