Hrvatska

PENAVA: Pupovac uz pomoć HDZ-a i SDP-a 20 godina radi na segregaciji djece

Upitao je zašto u medijima nema "njegove" nacionalnosti, a u prvom se slučaju nacionalnost isticala.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ocijenio je u srijedu da Milorad Pupovac, koji u Vukovar donosi mirotvorstvo 20 godina uz pomoć HDZ-a i SDP-a radi na segregaciji djece, "na tome da jedni o drugima ne znaju ništa izuzev koje su nacionalnosti“.

„Od rata se na vlasti izmjenjuju dvije opcije, HDZ i SDP, a većinu vremena s njima je SDSS pa kumulativno najduže participira u vladama i upravlja državom“, rekao je vukovarski gradonačelnik i upitao tko 20 godina radi na odvojenom školstvu u Vukovaru.

Milorad Pupovac kao donosi mirotvorstvo, a sa svojom opcijom i uz pomoć HDZ-a i SDP-a radi na segregaciji djece, na tome da jedna o drugima ne znaju ništa izuzev koje su nacionalnosti“, ocijenio je Penava i podsjetio da srpska djeca koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu ne uče ništa o Domovinskom ratu.

Podsjetio je i na događaje s kraja kolovoza, kada je skupina mladića napala i istukla dvojicu mladića srpske nacionalnosti.

„SDSS i Milorad Pupovac dočekali su incident u kojem su, nažalost, pretučena dva građanina srpske nacionalnosti i odmah je došao u Vukovar u svojstvu zaštitnika ne znam čije ugroženosti te apostrofirao nacionalnost napadnutih“, rekao je Penava i dodao da se slični incidenti ponavljaju od mirne reintegracije.

Penava je pročitao priopćenje vukovarsko-srijemske Policijske uprave od 7. rujna u kojem se, među ostalim, navodi da je uz kaznenu prijavu priveden 23-godišnjak koji je zatečen s više od 500 metaka za automatsku pušku, spremnicima za metke, dvije bombe, bajunete i drugo, što je pronađeno 4. rujna u policijskom pretresu kuće u kojoj živi. „Ta je vijest u velikom broju medija obrađena kako je i trebalo, profesionalno i sukladno zakonu, s navođenjem inicijala ili bez toga, i tu se stvar prepustilo institucijama neka se njome bave“, rekao je Penava.

Upitao je zašto u medijima nema njegove nacionalnosti, a u prvom se slučaju nacionalnost isticala.

„Mislim da i nismo trebali znati nacionalnost, kao što nismo trebali znati nacionalnost sudionika u bilo kakvom međunacionalnom incidentu. Zanima nas samo sigurnost i da sustav sankcionira odgovorne“, istaknuo je Penava i ocijenio da određenoj skupini ljudi odgovara isticanje nacionalnosti te da neki od toga žive.

Govoreći o izbornom programu HDZ-a „Sigurna Hrvatska“ istaknuo je da se nitko ne može osjećati sigurno dok u državi funkcioniraju grupe koje se nazivaju navijačke. Dodao je da je uhićeni 23-godišnjak pripadnik Delija i podsjetio na paljenje hrvatske zastave i zastave grada Vukovara, isticanja četničkih simbola na stadionu Crvene zvezde u Beogradu.  „Nije li organizacija koja pali i ruši simbole države i otvoreno iskazuje mržnju - teroristička, a kod pripadnika te organizacije je pronađeno naoružanje“, rekao je Penava.

Apelirao je da se "ne loži atmosfera" i ne ističe nacionalnost te da se crna kronika prepustu crnoj kronici, a institucije rade svoj posao.

Penava je rekao da je  Pupovac 27. kolovoza u Vukovaru održao konferenciju za novinare u prostorijama SDSS-a šaljući poruke mira i pomirbe dok mu je iza leđa bio logotip i simbol Srpske demokratske stranke, „…stranke koja službeno nije registrirana u Republici Hrvatskoj i jedne od rijetkih zbog koje je Ustavni sud RH pokrenuo postupak zabrane djelovanja“.

Podsjetio je da je osnivač stranke bio Jovan Rašković, predsjednik ratni zločinac Milan Babić, a u Vukovaru ju je osnovao Goran Hadžić.

"Ustavni sud nije 1995. donio odluku o zabrani te stranke jer je upao u pravni škripac. Stranka nije ni registrirana u Republici Hrvatskoj,  već u SRH 1990. godine i nema postojanje u registru političkih stranaka na području RH“, rekao je Penava te dodao da se ispred logotipa te stranke slikaju članovi najvećega koalicijskog partnera Andreja Plenkovića i HDZ-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

IVAN PENAVA, VUKOVAR