Svijet

KORONAVIRUS: Više od 900 novozaraženih u Mađarskoj, najviše od početka pandemije

Piše: PolitikaPlus/Hina

U Mađarskoj je potvrđeno 916 novih slučajeva zaraze koronavirusom u subotu, najviše od početka pandemije, dok se učenici vraćaju u škole.

Iako raste broj zaraženih, od covida-19 u Mađarskoj umire relativno malo ljudi. Samo su dva starija pacijenta s kroničnim bolestima umrla od komplikacija povezanih s koronavirusom u protekla 24 sata.

Vladin stožer za borbu protiv koronavirusa objavio je kako su trenutno u zemlji 7.134 aktivna slučaja.

Premijer Viktor Orban, koji je prisustvovao sastanku stožera ranije u subotu, kazao je da škole ostaju otvorene te da se život mora nastaviti. "Zdravstveni je sustav spreman upravljati novim valom pandemije, uz više od 10 tisuća slobodnih kreveta", rekao je, dodajući da građani moraju poštovati pravila za suzbijanje pandemije, poput obveznog nošenja maski u javnom prijevozu.

"Možemo upravljati školama", kazao je Orban u videu objavljenom na njegovoj Facebook stranici.

"Od 1. listopada također ćemo uvesti obvezno mjerenje temperature na ulazu u škole", dodao je.

Orban je kazao da će vlada uvesti gornju granicu cijene testiranja na koronavirus.

U privatnim klinikama testiranje na koronavirus košta do 100 eura u Mađarskoj, a besplatno je testiranje u javnozdravstvenim ustanovama sporije te je teže dobiti ga.

Mađarska mora zaštititi građane, uključujući najugroženije, odnosno starije, ali ekonomija se ne smije ugasiti, ponovio je Orban.

Od početka pandemije koronavirus je potvrđen kod 11.825 Mađara, a s koronavirusom su umrle 633 osobe.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KORONAVIRUS, MAĐARSKA