Mojbiz

BANKARSKO TRŽIŠTE: U Hrvatskoj se probudile male banke

Piše: PolitikaPlus/Hina

Uvjete poslovanja na ionako kompetitivnom bankarskom tržištu dodatno je zaoštrila koronakriza: s očekivanim povećanjem loših kredita rastu i potrebe za dodatnim kapitalom pa su sve učestalija i vlasnička preslagivanja, kako na europskom tako i na domaćem tržištu, piše u srijedu Jutarnji list.

Tako je državna Croatia banka ušla u proces prodaje, većinski vlasnici Karlovačke banke, Marko Vuković i Ivan Žabčić, vlasnici proizvođača vatrenog oružja HS Produkt, najavili su preuzimanje udjela ostalih dioničara, a Slatinska banka nedavno je obavijestila Zagrebačku burzu da je mađarski investicijski fond MKB kupnjom 84.768 redovnih dionica početkom rujna stekao 9,22 posto glasačkih prava.

Kupio ih je od slavonskog fonda SZAIF, pojedinačno najvećeg dioničara te banke, čiji je vlasnički udjel sada pao na manje od 15 posto. Taj poslovni aranžman pokrenut je još proljetos, a smatra se uvodom u to da madarska MKB banka potpuno preuzme Slatinsku banku. Premda je riječ o banci s tržišnim udjelom od samo 0,24 posto, za jednu od najstarijih mađarskih banaka čini se da je njezino preuzimanje put za ulazak na hrvatsko tržište.

Iza malih hrvatskih banaka koje posluju na rubu zakonom definirane minimalne razine kapitala sada je već vrlo izazovna globalna financijska kriza 2008. godine, a vlasnici su se tada uglavnom pokazali kao prilično neskloni promjenama, držeći se uhodanog poslovnog modela.

Teško je znati prave motive vlasnika i dioničara triju banaka za aktualna vlasnička preslagivanja, ali može se pretpostaviti da su ih, među ostalim, na to ponukale i okolnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska, novac, banke