Svijet

Sustav vrijedan četiri milijarde dolara: U Rumunjsku stigli prvi američki projektili Patriot

Piše: PolitikaPlus/Hina

Rumunjska vojska primila je u četvrtak prvu isporuku američkih projektila zemlja-zrak Rytheon Patriot kako bi osnažila svoje obrambene kapacitete, što je naljutio Rusiju.

 "Rumunjska je postala sigurnija zemlja nakon što je na svom teritoriju ugostila projektile Patriot. Rumunji su sada bolje zaštićeni", rekao je premijer Ludovic Orban na svečanosti predaje projektila na vojnom poligonu na obali Crnog mora.

Projektili su dio integriranog obrambenog sustava koji čine i nedavno nabavljeni borbeni zrakoplovi F-16. Rumunjska svoju zastarjelu vojnu opremu obnavlja prema NATO standardima i postupno zamjenjuje MIG-ove iz sovjetskog komunističkog razdoblja.

Sustav vrijedan četiri milijarde američkih dolara važan je čimbenik te članice EU-a i NATO-a koja želi otkloniti svaku prijetnju od Rusije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta ponovio da Moskva na američke projektile u istočnoj Europu gleda kao na veliku opasnost te će biti primorana rasporediti dodatne raketne projektile i time osnažiti svoje borbene kapacitete.

SAD traži od članica NATO-a da za vojni proračun izdvoje dva posto BDP-a, a Rumunjska je bila jedna od prvih europskih saveznika koja je to učinila.

U Rumunjskoj se nalazi i američka baza za balističke projektile i ta je zemlja u misijama u Iraku i Afganistanu sudjelovala s borbenim jedinicama.

SAD opetovano ističe da je "raketni štit" zamišljen kao obrana NATO zemalja od mogućeg napada projektilima iz Irana, a ne kao prijetnja Rusiji.

SAD je 800 milijuna dolara vrijedan dio rumunjskog dijela "štita" pokrenuo 2016.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rumunjska, sad