Hrvatska

KORONAAVIRUS: Međimurska županija - u nekim školama ponovo obvezne maske

Piše: PolitikaPlus

U Međimurskoj županiji 26 je novooboljelih od koronavirusa, a svi se dovode u vezu sa svadbom u donjomeđimurskom kraju, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite napominjući kako se u nekim školama ponovo uvodi obveza nošenja maski na nastavi.

Svi novopozitivni su blage kliničke slike ili bez simptoma te su na kućnom liječenju.

Sa navedene svadbe najprije su potvrđena tri pozitivna slučaja, nakon čega je provedena epidemiološka obrada uzvanika kojima je određena mjera samoizolacije, izvijestio je Stožer.

Budući da je, u skladu s Uputama i preporukama HZJZ-a, za veća okupljanja postojao popis nazočnih osoba i pripadajućih telefonskih brojeva slučaj je lokaliziran te su novopozitivni u subotu testirani iz samoizolacije.

Trenutno je u Međimurju 48 aktivnih slučajeva zaraze, a mjera samoizolacije određena je za 259 osoba. Hospitalizirano je pet osoba, svi su dobrog općeg stanja, a tri bi osobe trebale biti otpuštene sljedeći tjedan.

Zbog mjera predostrožnosti pojedine škole od ponedjeljka ponovno uvode obvezu nošenja zaštitnih maski za vrijeme trajanja nastave, priopćio je Stožer.

Takvu odluku donijela je Ekonomska i trgovačka škola i Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.

Samoizolacija za dva razreda OŠ Goričan i nekoliko nastavnika

Budući da su na svadbi na kojoj je zabilježen veći broj novopozitivnih osoba bili učenici iz Goričana, mjera samoizolacije određena je za nekolicinu nastavnika i dva razreda OŠ Goričan kao i obveza nošenja zaštitnih maski za učenike, nastavnike i djelatnike škole.

Međimurska županija, po prvi puta od izbijanja pandemije, bilježi povećan broj slučajeva osoba pozitivnih na korona virus, no i dalje je jedna od onih županija s najmanjim brojem zaraženih te jedna od rijetkih u kojoj nije došlo do proboja virusa u zdravstveni sustav kao ni sustav domova za starije, a nije zabilježen niti jedan smrtni ishod oboljelih.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASTAVA, ŠKOLA