Hrvatska

Josipa Rimac nankon izlaska iz Remetnica: Izgledam li ja kao netko tko bi nekoga optužio? Ja volim sve ljude!

FOTO: Ivana Zadro/HRT
Piše: PolitikaPlus/Hina

Bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac, osumnjičena u aferi Vjetroelektrane u utorak je puštena iz istražnog zatvora u Remetincu gdje se nalazila od kraja svibnja.

Uskok je prijedlog za ukidanje istražnog zatvora uputio oko 14 sati, nakon čega je Rimac oko 17,15 sati puštena na slobodu. Ispred zatvora u Remetincu dočekala ju je odvjetnica Lidija Horvat koja je ranije potvrdila da Uskok u međuvremenu nije tražio produljenje istražnog zatvora niti je proširio istragu.

Uskokovi istražitelji su ranije tijekom dana ispitali zadnja dva svjedoka za koje su strahovali da bi Rimac na njih na slobodi mogla utjecati.

Istražni zatvor Josipi Rimac posljednji je put produljen 28. kolovoza. Iako je sudac istrage tada prihvatio prijedlog Uskoka da zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke "iza rešetaka" ostane još dva mjeseca Josipi Rimac prihvaćena je žalba i ona treba biti puštena 29. rujna.

Potkraj kolovoza Uskok je i treći put proširio istragu protiv Rimac, a ona je i tada izjavila da se ne osjeća krivom.

Osim Rimac, u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke u istom slučaju ranije bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, koji su pušteni da se brane sa slobode.

<<<Svih ovih 124 dana bilo mi je najvažnije zagrliti svoje dijete. Postupak više nije tajan, ali dok istraga traje ne mogu komentirati ništa vezano za nju jer još traje. Još ćemo se sretati i onda ćete znati više detalja. Ja sam najviše detalja doznala upravo od vas.

Odgovarajući na pitanja Rimac je kazala da je odmah nakon što je osumnjičena podnijela zahtjev za razrješenjem s mjesta državne tajnice u Ministarstvu uprave jer je to smatrala svojom obvezom i dužnosti.

"Isto tako sam zatražila nakon 24 godine ispisivanje iz stranke jer smatram da je to moja obveza i dužnost. 24 godine sam bila član shvaćam i razumijem postupke stranke jer to nije jedino isključenje koje se desilo svih ovih godina", kazala je Rimac. Upitana je li razočarana u nekog od svojih stranačkih kolega, kazala je: - Nema tu razočarenja. Pozicije i titule donose neke odnose, a kada ih izgubite isto tako ih gubite.

Na pitanje je li istina da će optužiti neke druge ljude, odgovorila je: - Izgledam li ja kao netko tko bi nekoga optužio? Ja volim sve ljude. Optužbe koje joj se stavljaju na teret nije htjela komentirati.

Potvrdila je da je zatražila aktivaciju modela koji bivšim dužnosnicima omogućava da šest mjeseci primaju punu, a još šest mjeseci pola plaće, ali i da je u zatvoru napisala knjigu koja se zove "Mater i ćaća pet kćeri", posvećenu njenim roditeljima i sestrama.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ZATVOR, JOSIPA RIMAC