Hrvatska

Pompeo: Izbor borbenih zrakoplova suverena je odluka Hrvatske

Piše: PolitikaPlus/Hina

Američki državni tajnik Mike Pompeo u petak je rekao kako je izbor borbenih zrakoplova “suverena” odluka Hrvatske, u trenutku kad Hrvatska treba odlučiti između četiri ponude među kojima je i američka.

“Što se tiče aviona F-16, to je suverena odluka hrvatskog vodstva i ne sumnjam da će biti dobra”, rekao je Pompeo u Dubrovniku na tiskovnoj konferenciji s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kazao je kako je ponosan na američke proizvode i kako će SAD financijski podržati američku ponudu.

Hrvatska nabavlja 12 borbenih aviona, a dobila je četiri ponude. SAD nude novi F-16 blok 70, Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.

Premijer Andrej Plenković je na konferenciji za medije rekao da su na sastanku “spomenuli” pitanje borbenih zrakoplova te da proces izbora ponude “traje i evaluira se”.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak je kazao da Pompeo stiže u posjet Hrvatskoj kako bi joj probao “uvaliti” F-16 i ponovio da bi američka ponuda u drugim okolnostima bila prioritet, ali će u ovom slučaju odluka o nabavki borbenih zrakoplova biti politička

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

BORBENI ZRAKOPLOVI, MIKE POMPEO