Zagreb

PREDSTAVA: "Memoria Civitatis/Sjećanja gradova" 23. listopada u ZKM-u

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) ugostit će 23. listopada predstavu "Memoria Civitatis/Sjećanja gradova", nastalu u koprodukciji kazališta Hrvatski kulturni dom na Sušaku iz Rijeke i Studia K iz Budimpešte u režiji Edvina Liverića.

Kako se ističe u najavi, predstava je najvećim dijelom bazirana na arhivskoj građi povezanoj uz društveno-politički fenomen s početka 20. stoljeća poznatog kao "Veliki val", a bavi se migracijama - kako onima u prošlosti, tako i onima koje se događaju danas.

Naime, Rijeka je u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća pa do kraja Velikog rata bila mađarska luka, te je preko nje u tom periodu emigrirao u SAD veliki broj Mađara, ali i ostalih narodnosti tadašnje Austro-Ugarske Monarhije. Kroz tu priču, koja je najvećim dijelom sastavljena iz dokumenata pronađenim u arhivima, predstava  "Memoria Civitatis/Sjećanja gradova" govori o migracijama u prošlom stoljeću.

"Ali jednako tako, istovremeno govori i o aktualnim migracijama, čiji smo svjedoci i danas", stoji u najavi.

Priča prati dvije glavne linije: jedna su gradovi, a druga su njezini ljudi i njihove migracije. Obrađujući te tematske cjeline kroz povijesne artefakte, dramski materijal svoj fokus ipak stavlja na aktualno, današnje vrijeme.

Predstava je koprodukcija Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku (HKD) i Studija K Szinhaz, a premijerno je izvedena 22. rujna 2019. u Budimpešti, u Mađarskoj.

Prije gostovanja u ZKM-u, predstava će 21. i 22. listopada biti izvedena u riječkom Exportdrvu, kao dio programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Izvodi se na raznim jezicima - na mađarskom, hrvatskom, talijanskom, engleskom, njemačkom, a obiluje i dijalektima, što je dramaturško-redateljski zahvat izabran kako bi gradove kojima se bavio dočarao kao prave europske "melting pot-ove" toga vremena, što su oni zaista i bili.

Redatelj je Edvin Liverić, koji je ujedno napravio i izbor glazbe, dramaturginja je Kata Gyarmati, kostimografkinja Viktória Boros a oblikovateljica svjetla Berta Ninett.

Igraju Katalin Homonnai, Júlia Nyakó, Melitta Pallagi, Nina Sabo, Nika Ivančić, Deni Sanković, Gábor Nagypál, György Sipos i Dániel Lovas.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PREDSTAVA, ZKM