Zagreb

MSU: Izložba "Katastrofa neviđenog" Radenka Milaka

Piše: PolitikaPlus/Hina

Izložba "Katastrofa neviđenog" Radenka Milaka, kojemu su tematski u fokusu velike svjetske katastrofe, ratovi, globalne ekološke krize, prijelomni društveni i kulturni događaji, otvara se u četvrtak u Prostoru za povremene izložbe zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Banjalučki umjetnik mlađe generacije, koji je na svjetskoj muzejskoj i galerijskoj sceni primijećen crno-bijelim akvarelima, na svojoj se zagrebačkoj izložbi bavi 20. stoljećem i nestabilnom stvarnošću.

Kako se ističe u najavi, izložba donosi prikaz povijesti društvenih i političkih prevrata s izazovnim motivima svekolikih borbi za slobodu, izbjegličkih i migrantskih kriza, klimatskim promjenama te društvene povijesti ekonomske i rasne neravnopravnosti i nejednakosti, društvene opresije nadzorom i kontrolom pa sve do trenutne krize vezane uz pandemiju virusa COVID-19.

Milak od ranih 2000-tih razvija vještinu slikarske tehnike crno-bijelog akvarela, s motivima uglavnom preuzetim iz svijeta dokumentarne fotografije, iz on-line arhiva, sa društvenih mreža i elektronskih portala, a sada izlaže nekoliko kompozitnih cjelina velikog formata te animirane filmove izvedene prema motivima postojećih filmskih dokumentarnih predložaka.

Kao "nomadu u svijetu digitalnih slika" uz koje je odrastao dokumentarne fotografije koje kolaju prostorima interneta izazovne su mu kao slike, medij kojim svijet oduvijek komunicira, a danas izuzetno učestalo.

Kako se napominje, njegova djela daleko su  iznad postupka kopiranja te je svaka sličnost s izvornikom zapravo "slučajna“, a radi se o poetičnom, analognom slikarskom postupku ponavljanja, ponovnog iznošenja zaboravljene, nevidljive, skrivene ili potisnute stvarnosti što njegovim djelima daje snažnu i autentičnu vizualnu senzaciju pretvorenu u vlastiti apsurd, u ljepotu društvene traume.

"Njegove slike nisu informacije već duboko proživljena stanja koja se kao takva prenose i na promatrače", dodaje se u opisu rada umjetnika koji je 2017. predstavljao BiH na 58. venecijanskom bijenalu projektom "Universe of Disaster“.  

Izložba u MSU, kojoj je kustos Tihomir Milovac, će biti otvorena do 29. studenog.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izložba, msu