Hrvatska

PLENKOVIĆ : Sad ćemo podvući crtu, 'Kardashian' stilu. Milanović je zlostavljač, nasilnik i bully koji ne radi ništa!

Piše: PolitikaPlus

Premijer Andrej Plenković održao je u četvrtak konferenciju za medije.

Epidemija

Vidjeli ste danas rekordne brojke oko koronavirusa. Sugrađani moraju biti odgovorni, poštovati i druge ali i sebe. Krajnji je moment za alarm, rast kakvom svjedočimo u Hrvatskoj i svijetu predstavljaju ugrozu. Uz sve mjere, apeliram na naše građane da budu odgovorni, moramo biti spremni da nam zdravstveni sustav bude održiv jer smo vidjeli što se dogodilo u drugim zemljama", rekao je Plenković.

Markov trg

Situacija koja se dogodila pred vladom prije 10-ak dana predstavlja novu dimenziju iskazivanja mržnje i terorizma. Ja smatram da je riječ o terorizmu, da li će to biti tako u konačnici, to će odlučiti policija i DORH ali mislim da je jasno koji su bili motivi počinjenja ovog strašnog zločina. Upravo zato što ovo više nije govor mržnje na internetu ili politička bitka, zbog toga je tijelo u kojem su svi koji o tome nešto trebaju znati ima zadaću da se koordiniraju i predlože korak mjera. Kad to bude naprvljeno, steći će se uvjeti za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.

O predsjedniku Milanoviću i njegovim objavama na Facebooku
 
Na pitanje da komentira Milanovićevu objavu na FB-u o Nini Obuljen Koržinek, rekao je da ovo što cijela javnost ima prilike gledati i slušati jedno vrijeme je jedan nekontrolirani izljev uvreda na različite adrese. Kaže da Milanović njega i  većinu drugih aktera uvlači u blato.

Ako će time začepiti i maknuti sa scene političkog analitičara, nekome koga naziva "wannabe" gradonačelnikom, nekom nasljedniku u njegovoj bivšoj stranci, ako će začepiti usta dvjema zastupnicama manjih stranaka, ako će napadati ministra gospodarstva i optuživati ga da je nacionalni izdajnik, danas ministricu kulture da je zlostavljana od mene, onda mi kao društvo imamo ozbiljan problem, poručio je.

Kaže da je duboko svjestan da ova polemika šteti i njemu.

Što ćemo mi? Kao u nekakvom razredu u školi gdje dođe neki bully, koji gnjavi svakoga, otprilike, kako bi rekla djeca, koksa ih u razredu, kaže, ma pustite ga, nešto s njim nije u redu. A, ne, to tako ne ide, to tako ne ide. Duboko svjestan da daljnja polemika duboko šteti meni, njemu vjerojatno ne, jer je to, kako kažu njegovi PR magovi, kardashian trend, to je otprilike logika. Sad ćemo tu povući crtu, da javnost zna da ćemo se tome politički usprotiviti. Nije to pitanje pokretanja nepovjerenja ni opoziva, ali moramo se zapitati što to predsjednika RH, koji odšeta na himnu, koji kaže da je Dan državnosti HDZ-ov dernek, koji nakon što krene aktivnost DORH-a i policije je u stanju napasti sud, DORH i policiju. Sad je išao začepiti i usta Povjerenstvu za sukob interesa. To tako ne ide, poručio je Plenković.

Govoriti ministrici ovo što je danas napisao, ja to ne dam kao predsjednik vlade, tko neće dopustiti nasilništvo u političkom diskursu, pogotovo nekog tko ima track record huškanja i difamacije. Okviri koji ovdje dobivamo najčešće imaju te epitete kojima se predsjednik zafrkavao. Kad to postane pranje mozga nekom tko je mlad i nezreo, onda je to neksus koji završi pucanjem pred Banskim dvorima i ranjavanjem policajca. Situacija je ozbiljna nego što ju želimo osvijestiti i žao mi je da tako vrijeđa ministricu kulture, temeljem onoga što je izgovorila. Nije ona tamo bila na temelju prisile ili instrukcije nego je normalno govorila u emisiji, rekao je.

Na pitanje kako će to napraviti, rekao je tako da zaštiti ministra, ministricu, kolege iz medija. To sve skupa nije normalno, ništa u tome nije normalno, simpatično, duhovito, ustvrdio je Plenković.

Rekao je da nije stvar u polemici, nego da neće dopustiti da ovako osobno ponašanje ovog predsjednika prekrije političku scenu i da se tome neće nitko usprotiviti.

Ja ću se usprotiviti, pa makar na štetu vlastitog rejtinga, ali u korist hrvatskog društva, naše ipak još uvijek nezrele i političke i medijske i komentatorske javne scene. Ne vrijeđam nikoga, samo promatram reakcije na događaj bez presedana od prije 10 dana, poručio je.

Odgovarajući Milanoviću da je "50-godišnji narikač", rekao je da je on "54-šmrkavac", misleći na balavca koji tako grubo i bezobrazno komentira mnogo ljudi.  Kako je Milanović, ničim izazvan, nakon dva dana duboke kontemplacije, došao do zaključka da imam aluzije da je narkoman i konzumira kokain, ne, ja nisam na to mislio. Ne znam ima li alergiju, je li prehlađen još od naše debate 2016., niti se brinem o tome, samo odgovaram - da sam ja on, onda bih rekao nešto poput toga, to je poanta, rekao je Plenković.

Milanović je zlostavljač, nasilnik i bully koji ne radi ništa, koji je svojim ponašanjem minirao borbu protiv korone. On je bio začetnik višemjesečnih pokušaja da se na Ustavnom sudu sruši zakonitost rada Stožera, proglašenja epidemije, mjera koje su poduzimane. Da je predsjednik HDZ-a na isti način napao sud, DORH, policiju i USKOK, to bi bo rock and roll, to bi bio disco, show od reakcija na predsjednika HDZ-a i Vlade koji se petlja u aktivnosti pravosudnih tijela. To nije dobro, netko se tome treba suprotstaviti, tu nema ništa normalno, ustvrdio je predsjednik Vlade RH.

Oportunistički gledano, bilo bi ispravno staviti ga na ignore, ali ljudi su ušutjeli jer im je neugodno vidjeti što će im ovaj napisati ili izgovoriti. Ja sam easy što se toga tiče, ali ne dam radi društva da slušamo te eskapade, da on proglasi ministra gospodarstva mađarskim potrčkom, što je iduće? Koji je to nivo, koji je to kredibilitet čovjeka da to govori, temeljem čega je bolji od svih drugih da može drugima tako nešto govoriti, naglasio je premijer Plenković.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoran milanović, andrej plenković