Hrvatska

BEROŠ: Naredio sam potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj

Svi moraju dati maksimalan doprinos...

Piše: PolitikaPlus/Hina

Ministar zdravstva Vili Beroš naredio je potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj zbog aktualne situacije s koronavirusom.

"Naredio sam kao ministar zdravstva potpunu mobilizaciju cijelog javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Upravo je ovo vrijeme da pokažemo istinsku predanost našem pozivu", napisao je Beroš na facebooku u utorak. 

Aktualno stanje s koronavirusom tjera nas sve u zdravstvenom sustavu na izvanredni angažman, od liječnika primarne zdravstvene zaštite, hitne pomoći, zavoda za javno zdravstvo do svih bolnica koje skrbe za sve oboljele, dodao je. 

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1413 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 18 osoba je umrlo, što je najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj je trenutno ukupno 11.311, a među njima je 897 pacijenata na bolničkom liječenju. Na respiratoru je 57 pacijenata. 

U zagrebačkoj Areni u ponedjeljak su počele pripreme za prijem bolesnika s covidom-19. Postavilo se 400-tinjak ležajeva, a po potrebi kapaciteti smještaja će se povećavati.

Pitanje koliko će liječnika, medicinskih sestara i njegovatelja biti zaraženo i u samoizolaciji

"Mislim da zdravstveni sustav ima još dovoljno rezervnih kapaciteta da omogući adekvatno zbrinjavanje svih, ali je pitanje koliko će liječnika, medicinskih sestara i njegovatelja biti zaraženo i u samoizolaciji. Zato je formiran registar zdravstvenih djelatnika koji su preboljeli covid-19 i koji su seropozitivni, oni su osnova naše buduće borbe", poručio je.

Ekipiraju se i drugi pomoćni djelatnici  - studenti završnih godina medicine, buduće medicinske sestre, a ustanove se potiče na zapošljavanje njegovateljica, kojih je trenutno 1000 na Zavodu za zapošljavanje. 

"To je važno radi homogenizacije naroda, da shvatimo kako virus nije prevara, nije globalna zavjera. Virus uzrokuje da naši sugrađani svakodnevno obolijevaju, a na nesreću danas ih je 18 preminulo. To je crni rekord, ali ako ga gledate u kontekstu novozaraženih i hospitaliziranih on nije neočekivan", kaže Beroš.

Današnji manji broj novozaraženih ne mora nužno značiti da je to rezultat novih mjera, njih će biti moguće evaluirati tek za tjedan - dva.

U KB-u Dubrava još traje nadzor zdravstvene inspekcije, a po preliminarnim podacima tamo nije bilo značajnijih propusta, rekao je Beroš.
Beroš ističe da se od jutros s Nacionalnim stožerom civilne zaštite bavi opskrbom kisikom, što je znatno važnije pitanje nego proljetos, a razmišlja se i o opskrbi kisikom zagrebačke Arene, koja se priprema za prijem bolesnika.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zdravstvo, vili beroš