Zagreb

FILMOVI: Senzorne projekcije filmova za djecu u "Tuškancu"

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dugometražni animirani filmovi za djecu "Pčelica Maja" i "Tabaluga" prikazat će 7. studenog u kinu Tuškanac na posebnim projekcijama za djecu sa senzornim poteškoćama.

Projekcije su senzorno prihvatljive u auditivnom i vizualnom smislu, svjetla će biti prigušena, zvuk tiši, a djeca mogu šetati, ulaziti i izlaziti iz kino dvorane, razgovarati, izražavati svoje emocije, mogu donijeti igračke, dekice, grickalice ili doći u pratnji terapijskog psa.

Time se omogućuje da u filmovima uživaju djeca osjetljiva na jake boje, svijetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno.

U senzornoj projekciji djeca su na prvom mjestu, tako da sve njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom “kino za sve kino, dostupno svima”, tako se ruše predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi, ističe se u najavi.

Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti, dodaje se.

"Pčelica Maja" (2014.) priča je o slavnoj pčelici koja s prijateljem Pavom spašavaj košnici od pohlepne kraljičine savjetnice i okončava dugotrajno neprijateljstvo između pčela i stršljena, dok "Tabaluga" (2018.) prati zmaja koji kreće u veliku avanturu kako bi zaustavio Snjegovića koji ne voli zelenilo ni cvijeće već želi sve pokriti snijegom.

Zainteresirani za dolazak na projekciju mogu se javiti na mail [email protected] s informacijama o broju mjesta koje trebaju.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su 2016. godine Eva Brlek, magistra edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut, te Sandra Malenica, profesorica kroatistike i komparativne književnosti.

Rezultati istraživanja koje su su autorice provele s roditeljima i učiteljima pokazuju kako senzorne projekcije značajno utječu na porast komunikacijske kompetencije djece s teškoćama u razvoju, te pozitivno djeluju na inkluziju djece u lokalnu zajednicu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TUŠKANAC, FILMOVI